Hushållen ser positivt på ekonomin

Svenskarna ser positivt på sin ekonomi och totalt 85 % uppger att de har en oförändrad eller bättre ekonomi i år jämfört med fjolåret. Lika många tror också på en liknande utveckling under nästa år. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.
Hushållen ser positivt på ekonomin - UNGDOM EKONOMI
STOCKHOLM 20210812 Arrangerad genrebild på ungdom som sköter sin privatekonomi. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610
“Det är positivt att hushållen är optimistiska om sin ekonomi. Det ökar sannolikheten för en högre konsumtion och en fortsatt god tillväxt. Samtidigt är det många som också tänker passa på att se över sitt sparande och sina utgifter och det är alltid klokt ur ett privatekonomiskt perspektiv”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Nära 60 % av de tillfrågade uppger att de planerar att genomföra någon förändring av sin privatekonomi under nästa år. 30 % uppger att de kommer att spara mer medan 24 % kommer att minska sina utgifter. Hälften av hushållen uppger att de kommer att öka sin konsumtion av vissa tjänster. Detta avser främst nöjesresor, hotellvistelser, restaurangbesök samt hobby och fritid. Nästan lika många planerar att minska sin konsumtion av vissa varor och tjänster. Detta gäller främst kläder och skor, abonnemang, streamingtjänster, prenumerationer och småköp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.