Krönika Portföljkommentar
Börsutsikt över dimhavet
![Börsutsikt över dimhavet - Benson Krönika Friedrich portföljen 2024](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2025/01/Peter-CDF-900x600.png)
Ungefär halvårsvis gör jag en ordentlig besiktning av den egna portföljen som sedan mynnar ut i en krönika med slutsatser och strategi framåt. Laddad inför börsåret var rubriken efter genomgången i januari 2024. Dagens utvärdering visar att den positiva känslan var befogad. Under 2024 avkastade min börsportfölj runt 20% att jämföra med drygt hälften för index.
DET SOM FUNKADE OCH INTE
Vad var det som blev bra? Den stora rökaren är väl Spotify men även Ambea, Calliditas och SATS har varit riktigt bra. Implantica, Acast och Bahnhof har också bidragit fint. Jag ser ingen direkt röd tråd i detta annat än att det är välskötta bolag med fina möjligheter att växa.
Vad blev dåligt? Jag hade hoppats på bättre avkastning än -70% när jag köpte Synthetic MR i somras. Och efter ett tapp på -55% så tycker jag att Better Collective är ett Very Bad Collective. Även investeringen i Tobii i samband med förra vinterns nyemission har blivit en surdeg. Gemensamt för dessa floppar är väl att de också har goda möjligheter att växa med vinst, men att de har misslyckats rejält. Den backspegelsanalysen blev man inte så mycket klokare av.
FÖRÄNDRINGAR I PORTFÖLJEN
I somras hade jag en stor andel räntebärande och bara halva portföljvärdet investerat på börsen. “Den siffran ska upp över 60%”, satte jag då upp som mål. Nu är börsandelen 66% via följande förändringar i portföljen under hösten:
- Synthetic MR började som ett litet köp som rasade som en sten. Nu i samband med nyemissionen har jag dock köpt rejält och mångdubblat insatsen. Hög risk!
- Norion Bank är en långkörare för mig där jag ökat på under hösten. Caset är samma som förr. Välskött nischbank med riktigt låg värdering.
- Därtill har jag ökat upp en del ytterligare i Cint, Implantica och Volvo.
- Avyttringar har jag gjort i Calliditas på grund av uppköp och lite i Ambea på grund av oväntat god kursutveckling.
- Kursuppgångar för vissa innehav och uttag från kassan för andra ändamål har också bidragit till att öka andelen aktier.
NYÅRSPAJEN
Efter en relativt händelsefattig höst i portföljer så ser man min aktuella börsportfölj i pajdiagrammet nedan.
Jag är ganska nöjd med pajbitarnas antal och fördelning men en reflektion är att de sex största innehaven samtliga är rätt komplicerade.
- Norion är en “svart låda” där den låga värderingen skvallrar om ett utbrett misstroende.
- Cint, Synthetic MR och Tobii är tech-bolag med problem som behöver göra en turn-around med en ständigt närvarande risk att tekniken eller marknaden springer ifrån dem.
- Acast är framgångsrika men poddbranschen är snabbföränderlig och kursuppgången har gjort aktien mindre billig. Implantica är ett forskningsbolag, med allt vad det innebär.
ALLOKERING FÖR VÅREN
Nedan följer nuläge och planen framåt vad gäller allokering mellan mina tre “likvida” tillgångsslag.
- Kassan är idag 13% av värdet. Det är ganska lagom och jag tänker mig att kassan ska vara 10-20% tills vidare. Helst i nederkant om det dyker upp bra köplägen på börsen. Men i det omvände läget, om börsen känns dyr och farlig, då kan kassan vara 20% utan vidare.
- Obligationer och motsvarande utgör 21% i dagsläget. Under våren kommer ett antal lån återbetalas så andelen långa räntebärande kan få sjunka till runt 15%. Särskilt med tanke på att kreditmarknaden i allmänheten verkar lite överhettad.
- Börsen inkluderar aktier och fonder och står alltså i skrivande stund för 66% av portföljen. Vad det blir framöver beror väldigt mycket på börsutvecklingen. Allt annat lika tycker jag 70% är ett lagom riktvärde men det vore kul att få upp aktieandelen över 75%. Så hög aktieandel har jag nog aldrig någonsin haft.
DIMMIGA BÖRSUTSIKTER
Den här texten illustreras av målningen Vandraren över dimhavet av Caspar David Friedrich (1774-1840). Det är en ikonisk skildring av den enskilda människans upplevelse av naturen som både vild och fascinerande. Jag tycker den var lite rolig som illustration av några olika skäl.
![](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2025/01/1684px-Caspar_David_Friedrich_-_Wanderer_above_the_Sea_of_Fog.jpeg)
Först och främst för att det är en ganska bra bild av hur jag känner inför börsåret 2025. Vi har klättrat upp på ganska höga höjder värderingsmässigt. Framför oss har vi ett molnigt landskap där terrängen är svårbedömd. Samtidigt är det en spännande utsikt.
Det finns många småbolagsaktier som ser fortsatt billiga ut och världen kan mycket väl hamna i en ny TINA-fas där alla alternativ till börsen framstår som sämre. Västvärlden måste göra stora investeringar vilket kan tolkas som högre bolagsvinster.
Vägen framåt är dock dimmig och osäker. Det gäller bland annat inflationen och räntan. USA:s 10-årsränta är nu runt 4,7%. Det är en uppgång från 3,9% förra årsskiftet och ännu mer från senaste bottennivån 3,7% i september. Högre långränta innebär att marknaden antingen väntar sig högre inflation eller högre realränta, två dåliga ting. Men kanske också högre tillväxt, vilket vore bra.
“Värderingarna må vara i överkant men de verkar inte knäppa”, skriver kapitalförvaltaren Howard Marks, som jag respekterar mycket, i Financial Times.
Marks anser att en psykologisk diagnos är det bästa sättet att upptäcka bubblor. Håll utkik efter tydligt irrationell optimism och argument av typen “this time is different” för att motivera extremt höga priser. Detta anser sig Marks inte se idag när S&P 500 värderas till 23,6x vinsten.
I allmänhet håller jag med. Men jag blir betänksam av exempelvis Nvidia, som nu är världens största börsbolag. På ett år är uppgången +168% men bland de 77 analytiker som finns i Bloombergs sammanställning så finns inte ett enda säljråd enligt DI.
Den som 2025 vandrar över börsens dimhav måste gå försiktigt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor