IMF: Centralbankerna bör tala klarspråk om räntorna

Internationella valutafonden IMF anser att världens centralbanker borde klargöra för finansmarknaderna det sannolika behovet av att räntorna förblir högre under längre tid för att få inflationen tillbaka till målet och undvika att pristrycket återigen stiger. Det uppger IMF på torsdagen, rapporterar Reuters News.
IMF-chefen Kristalina Georgieva.
IMF-chefen Kristalina Georgieva. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, File/TT

Varningen kommer efter återhämtning på världens börser där amerikanska S&P 500-index har stigit drygt 7 procent från årsskiftet och ökat mer än 15 procent från lågpunkten i mitten av oktober i fjol.

IMF konstaterar att inflationen överstiger 6 procent i mer än 80 procent av världens ekonomier.

Samtidigt har flera stora centralbanker höjt sina styrräntor under veckan. Federal Reserve höjde på onsdagen styrräntan med 25 punkter till intervallet 4,50 till 4,75 procent, det högsta intervallet sedan 2007.

På torsdagen höjde Bank of England styrräntan med 50 punkter till 4,00 procent. ECB höjde styrräntan med 50 punkter till 3,00 procent och flaggade för en ytterligare höjning på 50 punkter vid nästa räntebesked i mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets