Inflation
Inflationschock stoppar räntesänkning: ”För stor för att ignoreras”

Inflationen mätt som KPIF steg från 2,3 % i maj till 2,9 % i juni, vilket innebär en återgång till nivåerna från årets början. Även kärninflationen – KPIF exklusive energi – ökade, från 2,5 % till 3,3 %.
Detaljerna bakom uppgången presenteras först i nästa vecka när den definitiva siffran publiceras. Men redan nu är experterna eniga om att utvecklingen försvårar Riksbankens manöverutrymme.
“Siffran var ju väldigt hög, rätt mycket över både vår egen prognos, marknadens prognos och viktigast av allt – Riksbankens prognos”, säger Filip Andersson, chefsanalytiker på Danske Bank.
En räntesänkning i augusti ser han som mindre trolig. Andersson påminner om att Riksbanken i samband med junimötet valde att tona ned inflationsriskerna och i stället fokuserade mer på den svaga tillväxten.
“Och någonstans har väl de farhågorna bevisats med dagens siffror. Och även om Riksbanken verkar ha en tolerans för lite högre inflation så är den här avvikelsen, i min bok, för stor för att den ska kunna ignoreras.”
Hans bedömning är att nästa sänkning kan dröja.
“Möjligen skulle man kunna sänka i september om det är något lite mer temporärt i de här inflationssiffrorna. Och konjunkturen fortsätter att vara svag. Men det är en problematisk inflationssiffra för Riksbanken att leverera fler sänkningar”, säger Andersson.
Mycket brus
Även Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, menar att en räntesänkning i augusti blivit mindre trolig. Samtidigt ser han dagens utfall mer som ett tillfälligt hack i kurvan än ett trendbrott.
“Det är mycket brus i dagens siffra. Det finns inte någonting som talar för att trenden har vänt uppåt på inflationen”, säger han och fortsätter:
“Blickar vi lite framåt i höst är vår prognos att inflationen kommer att falla ganska snabbt nedåt igen. Under nästa år understiger den Riksbankens inflationsmål.”
Wallström pekar på faktorer som kan ha stört månadssiffran, bland annat utrikesresor och paketresor – en kategori som fått större vikt i inflationskorgen. Även den kyliga sommaren kan ha bidragit till högre resepriser.
“Jag tycker man kan hålla sig lite kall och titta på de stora inflationstrenderna som fortsatt är positiva.”
Många positiva signaler
Han hänvisar till en starkare krona, sjunkande råvarupriser och lägre energipriser.
“Jag kan inte se att det är en hög inflationsmiljö i Sverige. I synnerhet för att trycket i svensk ekonomi är så pass dämpat. Den inhemska efterfrågan är fortsatt väldigt svag.”
Men även Wallström ser det som troligast att Riksbanken väntar med nästa räntesänkning.
“Dagens siffra talar för att man väntar med nästa sänkning till september.”
Läs mer:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.