Iranskt tankfartyg i brand – oljepriset klättrar

Ett iranflaggat oljefartyg står i brand nära den saudiarabiska Röda havs-hamnstaden Jeddah vid Röda havet på fredagsmorgonen, enligt flera lokala medier. Oljepriset avancerade omkring 1 procent på nyheten.

Fartyget har väsentliga skador och det rapporteras även ha läckt olja, enligt Al Jazeera.

Oljetankern ägs av Irans statliga oljebolag och ligger för närvarande 60 sjömil från Jeddah. På bilder från platsen syns tjock svart rök stiga från fartyget.

Enligt medierapporter var fartyget, som går under namnet Sinopa, på väg norrut för att passera Suezkanalen med leveranser till regimen i Syrien på omkring 1 miljon fat olja.

Statliga medier i Iran rapporterar att det verkar röra sig om ett terrordåd. Inga personskador ska ha rapporterats.

En rad incidenter och dåd har inträffat i både Röda havet mellan Arabiska halvön och Afrika och Hormuzsundet, som skiljer Iran från fiendeländer som Saudiarabien. Anspänningsnivån har ökat i regionen efter att USA dragit sig ur det så kallade kärnavtalet med Iran och i stället infört sanktioner mot landets oljeindustri. Saudiarabien är en allierad till USA.

Oljepriset handlades upp med runt 1,5 procent på fredagsmorgonen. Ökningen efter att rapporter började florera om branden ombord på fartyget motsvarade omkring 1 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.