”Jag har försökt hålla känslorna borta”

Bromsföretaget Haldex i Landskrona blir nästa svenska företag att säljas till utlandet. Affärsvärlden följde vd Bo Annvik under budstriden.

När Affärsvärlden först träffar Bo Annvik är det strax före midsommar. Intervjun ska handla om Haldex framtid efter några turbulenta år av uppdelningar, ägarbyten och en aktie som betett sig som om den gått på steroider med en väldig uppgång och påföljande fall. Då finns inga diskussioner om en försäljning av hela bolaget till ett tyskt industriföretag.

Bo Annvik berättar att Haldex har motgångar i försäljningen i USA, delvis av konjunkturskäl, delvis på grund av en om-fattande produktåterkallelse. Men på det hela taget andas han optimism kring Haldex som ett självständigt börsföretag och han -talar om att själv göra företagsförvärv.

Bara några veckor senare, den 14 juli, meddelar den tyska fordonsunderleverantören SAF-Holland att man lägger ett bud på Haldex. Styrelsen, med ordförande Göran Carlson i spetsen, kontrade omedelbart med att man redan diskuterade en försäljning till en annan part. Denna visade sig vara tyska ZF Friedrichshafen, som den 4 augusti lade ett bud på 100 kronor per Haldex-aktie, vilket översteg SAF-Hollands bud som var på 94,42 kronor.

– De första diskussionerna med de båda intressenterna kom väldigt snart efter ert besök, men jag kan av olika skäl inte säga exakt när det hände, säger Bo Annvik till Affärsvärlden.

Annvik understryker att han inte haft i uppdrag att hitta en köpare till Haldex. Strategin, som också hade slagits fast av styrelsen, gick ut på att driva bromsföretaget som ett självständigt bolag med egen produktutveckling och tillväxt i både försäljning och lönsamhet.

– Läget som vi har nu, har uppstått genom de externa intressenternas agerande, säger Bo Annvik.

Han låter som om han blivit stoppad mitt i steget, men försäkrar att det som nu sker med Haldex är bra, att risken är liten för att Haldex blir ett nytt Findus – det vill säga ett svenskt framgångsrikt företag som köps upp av en utländsk ägare för att kort därpå få den svenska verksamheten nedlagd.

– Jag har försökt hålla känslorna borta och agera rationellt. Styrelsen har enhälligt rekommenderat försäljningen. Det finns industriell logik i affären och köparen har ett starkt behov av vad Haldex kan erbjuda i form av tillverkning av befintliga produkter och produktutveckling.

Bo Annvik har varit vd på Haldex i fyra år. Den kursresa han har tagit ut företaget på har i grova drag gått från 30 kronor i juli år 2012 till 140 kronor i april 2015, en utveckling på 370 procent. Sedan gick det utför. Aktien föll till som lägst under 60 kronor i februari i år. Ett ras på nästan 60 procent.

Ändå har Bo Annvik inte blivit ifrågasatt som Haldexchef. De flesta analytiker satte köprekommendation på aktien när den kommit ned en bit. Haldex var en liten juvel, men utan en tydlig huvudägare och som fick en rea-prislapp på aktien. Även om de tyska buden kom plötsligt, kom de som ett brev på posten.

Haldex tillverkar bromsar med kringutrustning till lastbilar och släpvagnar. Kunderna är världens alla stora tillverkare, bland andra AB Volvo och Scania. Omsättningen är 4,8 miljarder kronor. En del av tillverkningen finns i västskånska Landskrona, men ytterligare sju produktionsplatser finns runt om i världen. Mer än hälften av försäljningen sker i USA.

Vad är det då som gjort en så vardaglig verksamhet som tillverkning av lastbilsbromsar till först ett högpotent börsderivat, och sedan högvilt industriellt byte?

Historien börjar i finanskrisen 2009, med finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg och idén om kreativ förstörelse, som under 2000-talet blev ägarstyrningens främsta paradigm.

För sex år sedan var Haldex ett betydligt större företag och innehöll fler fordonskomponenter än bara bromsar. Det var stålfjädrar, system för fyrhjulsdrift, pumpar och hydraulik till lyftarmar.

Haldexkoncernen fungerade mer som ett holding-bolag och konglomerat än som ett verksamhetsdrivande företag. Det var svaga -synergier mellan divisionerna. När finanskrisen gjorde att orderingången försvann för lastbilstillverkarna, och därmed även för Haldex, blev aktien billig och herrarna Hagströmer och Qviberg såg sin chans. År 2010 var de -bolagets största ägare och i styrelsen sattes de handgångna männen Stefan Charette och Anders Böös.

Haldex kom att delas upp i fyra delar, varav två såldes och de andra två i dag är självständiga börsbolag, Haldex och Concentric.

Båda två blev så kallade turnaround-case på börsen och de tunga bromsoken som tillverkas i Landskrona blev plötsligt sexiga. Dolda värden togs fram med försäljningarna av Garphyttan Wire (stålfjädrar) och Haldex Traction (fyrhjulsdrift). De båda nya börsbolagen skulle få ett tydligt fokus och skapa mer värde för aktieägarna var för sig än tillsammans.

Parallellt med detta briserade H&Q-affären. Innehaven i Haldex och Concentric delades sedermera mellan Mats Qvibergs investmentbolag Öresund och Sven Hagströmers då nybildade bolag Creades. Efter en tvist med hedgefonden Pan Capital hamnade en del av aktierna i nya händer. Efter det har både Öresund och Creades successivt avvecklat ägandet.

Ägarturerna har medfört att Haldex nu saknar ägare med makt att sätta stopp för fientliga bud. Största ägare är Afa Försäkring följt av styrelseordföranden Göran Carlson (se tabell). Haldex blev genom delningen också betydligt mindre än sina konkurrenter.

Uppdelningen får ändå ses som en framgång. Trots det senaste årets kursfall är det sammanlagda börsvärdet på Haldex och Concentric i dag långt större än vad det var före delningen.

Efter en tid med tillförordnad vd under 2011 var det dags att hitta en person som kunde ta det nygamla Haldex vidare och få det att stå på egna fötter. Valet föll på Bo Annvik, en noggrann och erkänt duktig person som gjort karriär i Göteborgs flaggskeppsindustrier Volvo och SKF.

När rekryteringen gjordes var han vice vd på den finländska stålproducenten Outokumpu, vars kontor i Stockholm han i fem års tid veckopendlat till från Göteborg. Nu gick familjens flyttlass till Helsingborg, en kvarts bilkörning från Haldex huvudkontor i Landskrona.

– Jag kom till ett fint fungerande företag men det presterade ganska mediokert. Lönsamheten låg på 4–5 procent, i dag har vi ett mål på 10 procent som vi är nära att nå.

Erfarenhet från nedskärningar i Outokumpu under krisåren 2008–2010 hade gjort Bo Annvik tjockhudad. Utan att tveka vände han på varenda sten i en omorganisation och sjösatte ett effektiviseringsprogram där inte ens tillverkningen i Landskrona gick säker.

Han började med att platta till organisationen genom att ta bort alla affärsområden och kapade därmed ett helt led av mellanchefer. Var tionde tjänsteman fick sluta.

– Under en period var allt ifrågasatt och kritiskt granskat. Men jag tror inte att jag blev sedd som en bödel internt. Jag hade en plan för långsiktig konkurrenskraft och det förstod de flesta i organisationen.

Fler åtgärder var att skapa en global inköpsorganisation som kunde köpa in i större partier och pressa priser. Produkter designades om med syftet att göra dem billigare att producera medan priset till kund hölls oförändrat, vilket gav en marginalhöjning.

Haldex klev också in på eftermarknaden. Bromsbelägg slits och behöver bytas. En större marknadsandel här gör företaget mindre känsligt för lastbilskonjunkturen.

– Det fanns ett lillebrorskomplex här när jag kom hit. Våra konkurrenter, främst USA-noterade Wabco och tyska Knorr Bremse, är fyra fem gånger större än vi, sa han under intervjun före midsommar.

Allt sammantaget innebar en rejäl lönsamhetsförbättring. Aktiemarknaden gillade vad den såg och Haldex hade under flera år en air av finansiellt genidrag över sig och var en gullegris på en i övrigt redan stigande börs.

Problemen började på hösten år 2014, då aktien påbörjade sin hittills brantaste stigning från 80-kronorsnivån mot 140 kronor. Bo Annvik fick in rapporter om att bromsarna på somliga släpvagnar i USA hade låst sig under färd.

– Vi tänkte i det läget att det skulle räcka med en servicekampanj där vi tog på oss att åtgärda de bromsar som krånglade. Men när vi mätte och testade fann vi att felet var större än vi först trodde, säger Bo Annvik.

I februari tvingades han till om en total produktåterkallelse i USA. Kostnaden steg från ett första estimat på 65 miljoner kronor till 170 miljoner.

Återkallelsen kom när börsen var på väg att sätta all-time-high. Några månader senare började den utförslöpa som pågått i mer än ett år. Inte ens Bo Annvik kan redogöra för hur stor roll som återkallelsen egentligen haft för aktiens nedgång, i förhållande till den allmänna börsnedgången.

– Det är svårt att säga, men tyvärr har vårt varumärke tagit skada och vi har sett ett förtroendetapp i USA, konstaterar Bo Annvik.

De glimrande åren såg ut att vara över för Haldex. Men så kom uppköpsbuden och skjutsade upp aktien till fornstora nivåer. Ett ägarbyte påverkar dock inte Bo Annviks strategi för företaget, ännu.

– Jag kör på tills jag har en annan huvudman som säger något annat. Vi har ännu inte diskuterat min roll i en ny organisation, säger han.

Bo Annvik vill – eller ville åtminstone fram till nyligen – ta Haldex in i en ny -expansiv fas, och expansionen ska genomföras dels med nya produkter, dels med förvärv. Han har anställt en person på heltid för att arbeta med förvärven.

Det finns en shortlist med 5-6 uppköpskandidater på Bo Annviks bord. Det handlar om en palett av företag som kan ge synergier. Det är tillverkare av olika slag, företag som sitter på en specifik kompetens. Storleken är mellan 500 miljoner och 1 miljard kronor i omsättning.

– Företagen vi tittar på är familjeägda och det tar sin tid att skapa förtroende. Vi har ingen due diligence-process i gång, men jag utesluter ändå inte att vi kan göra ett förvärv under 2016, säger Bo Annvik.

I produktutvecklingen finns elektriska bromsar, till skillnad från dagens dominerande tryckluftssystem. Det är bland annat denna kompetens som de tyska köparna är ute efter. Bromsarnas styrsystem, i form av datoralgoritmer, är kärnan i framtida självkörande kommersiella fordon.

Bo Annvik har även målet att bli etta i världen på skivbromsar till lastbilar, till skillnad från dagens dominerande trumbromsar. På den viktiga USA-marknaden har dock bara en enda pytteorder kommit in hittills. Han försvarar sig med att det tar tid att sätta nya produkter på marknaden. En broms är en säkerhetsprodukt som ska testas i två och ett halvt år i både öken och arktiskt klimat. Intäkterna från skivbromsar till lastbilar kommer inte förrän omkring år 2020.

En information som denna var viktig för aktiemarknaden för ett par veckor sedan, men nu spelar det ingen roll. Aktieägarna säljer hur som helst sina aktier till högstbjudande och vi kan vinka av ytterligare ett svenskt industriföretag som dessutom finns inom Sveriges paradgren: fordonsindustrin. Och om Bo Annvik väljer att bli divisonschef i ett tyskt företag, eller om han går vidare till nya utmaningar, återstår att se.

Budstriden avgjord

SAF-Holland förlorade budstriden om verkstadsbolaget Haldex mot konkurrenten ZF Friedrichshafen. Många väntade sig en budstrid mellan de båda tyska företagen, men den uteblev när SAF-Holland i förra veckan meddelade att man inte höjer sitt bud på 94,42 kronor per aktie. Det innebär att konkurrenten ZF Friedrichshafen går segrande ur striden med sitt erbjudande om 100 kronor per aktie, något också Haldex styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera.

Bo ­Annvik

Född: 1965.

Är: Vd för Haldex sedan 1 juli 2012.

Familj: Gift och fyra barn varav två från ett tidigare äktenskap.

Bor: I villa i Helsingborg.

Uppväxt: Trollhättan.

Lön 2015: Drygt 5 miljoner kronor plus 1 miljon i pensionsersättning.

Utbildning: Master från Handelshögskolan i Göteborg samt kurser från Chalmers.

Karriär: Managmentkonsult på Arthur D Little, åtta år på AB Volvo där han avancerade till vice vd för Volvo Norden och Sverigechef, sex år som divisionschef på SKF under vd Tom Johnstone, fem år som vice vd på stålföretaget Outokumpu.

Fritid: Joggar, åker skidor (flera Vasalopp), spelar paddletennis med kompisar i Helsingborg, bland annat med Trelleborgs vd Peter Nilsson.

 

Annvik om…

Lastbilskonjunkturen generellt: ”Långsiktigt positiv, visst kommer andra transportsätt att utmana men lastbilar kommer att vara det dominerande transportmedlet av gods de närmaste 10–20 åren.”

Europamarknaden: ”Den växer och mår förhållandevis bra.”

USA-marknaden: ”2016 innebär en nedgång på 25 procent jämfört med året innan, som dock var ett exceptionellt bra år. Så länge oljepriset är lågt kommer USA:s oljeindustri inte öka sina investeringar, det har stor betydelse för lastbilsmarknaden där, som i så fall planar ut på den lägre nivån.”

Indien: ”Kommer att öka.”

Kina: ”Växer men med en flack utveckling. Lastbilsparken byts ut till fordon med längre livslängd, vilket dämpar efterfrågan på nya fordon.”

 

Haldex

Huvudkontor: Landskrona

Styrelseordförande: Göran Carlsson.

Omsättning: 4,8 mdr.

Resultat före skatt 2015: 271 Mkr.

Börsvärde: 3,5 mdr.

Antal anställda: 2 140.

Marknad: Global, mer än hälften av försäljningen i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.