Jisander dömd i hovrätten

Finansmannen Thomas Jisander, som numera heter något annat, fälls även i hovrätten för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Han fälls samtidigt även för annan brottslighet och döms till fyra år och nio månaders fängelse.
Jisander dömd i hovrätten - thomas-jisander-700_binary_6884189.jpg

Även en annan man fälls på nytt i bedrägerimålet. Hovrätten för västra Sverige sänker dock hans straff med ett halvår, till tre år och sex månaders fängelse. Männen döms för att de, genom att lämna osanna uppgifter, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg.

För drygt 20 år sedan var Jisander en av huvudpersonerna i den så kallade Trustorhärvan, där ett investmentbolag plundrades på flera hundra miljoner kronor. Han dömdes då till fängelse, ett straff som han har avtjänat.

Läs mer om Trustorhärvan:

Nytt åtal hotar JisanderTrustoraffären är inte över för Thomas Jisander. Åklagaren Bo Skarinder utreder nu ännu ett ärende om misstänkt grovt bedrägeri i kölvattnet av den stora ekobrottshärvan. Enligt åklagaren har Thomas Jisander fört ut ytterligare 21 Mkr från Trustor och vidare till privata stiftelser i Lichtenstein.

Jisander gör upp med TrustorThomas Jisander, dömd för sin inblandning i Trustorhärvan, betalar 65 Mkr i skadestånd till bolaget, enligt TT. Pengarna ska gå till aktieägarna.

Åklagaren krävde fängelse i Trustor-rättegångenÅklagare Bo Skarinder yrkade på fängelsestraff för de åtalade Thomas Jisander, Peter Mattsson och Jonathan Guiness, alias lord Moyne, under slutpläderingen i Trustorrättegången i dag. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.