Jonas Wiström: Detta är en bra ledare

Jonas Wiström, styrelseordförande i Ratos, är en av medlemmarna i juryn för årets upplaga av Årets Ledare. För Affärsvärlden berättar han om vad som kännetecknar en bra ledare.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en ledare?

– Jag tror att man måste vara väldigt intresserad av människor och förstå vad som motiverar dem. Man talar om att chefen ska motiveras sina människor och att ledare ska förstås vad medarbetare motiveras av, säger Jonas Wiström, styrelseordföranden i Ratos.

Han säger att man måste utgå från sig själv och vara medveten om sina styrkor och svagheter.

– Man måste vara trygg i sig själv, trygg i sina brister och vara prestigelös.

Han påminner dock om att yrket till stor del handlar om att skapa bra resultat.

– Man måste förstå siffror, nyckeltal, följa upp mål. Walk the talk, man måste hålla vad man lovar. Allt bygger på förtroende.

Hur gör du för att inspirera medarbetare?

– Jag ställer frågor och lyssnar på svaren. I en stor organisation har du inte informationsövertag, du har ett underläge. Lyssna på medarbetarna och hitta ett mönster- vart är marknaden på väg och vad gör konkurrenterna.

Hur använder du medarbetarnas idéer?

– I ledningsgrupper brukar jag gå varvet runt så att inte bara de som ofta har synpunkter får prata.

Hur duktig är du på att delegera?

– Jag tror och hoppas att jag är ganska bra. När man känner att ”här kan jag delegera”, då har man lyckats i sin rekrytering och sitt ledarskap. Jag brukar ställa frågan ”Vem här inne skulle kunna packa din fallskärm?”.

Hur gör du med anställda som är negativa till förändring?

– Vi är ju alla positiva till förändringar om det inte drabbar oss själva. Det gäller att skapa delaktighet och att ta emot förslag.

Hur gör du för att balansera olika människors vilja i en organisation?

– Det är ingen demokrati. Syftet är inte att balansera och få någon sorts rättvisa. Syftet är att göra rätt för företaget, det får man inte glömma bort.

Han säger att företagsledning  inte handlar om omsorg om individen.

– Balansera människors viljor gör man på dagis. Här måste man till vad som företaget behöver.

En bra chef ska fatta beslut. Har du någonsin fattat kontroversiella beslut och sen upptäckt att det varit fel?

– Jag vet vid ett tillfälle som jag samlade ihop medarbetare för att jag har gjort en felbedömning. Jag minns inte exakt vad jag sa, men jag tror att jag fick ett större förtroende.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG