JP Morgan: Dags för en korrektion i S&P 500

Morgan Stanley bedömer att det är dags för en korrektion i S&P 500-indexet, skriver Bloomberg News.
Bubbla
Uppfattningen baseras på att indexet nått nya rekordhöjder men att antalet aktier som stiger egentligen är få, vilket innebär att bredden i uppgången är dålig. Det är istället en handfull teknikjättar, däribland Apple, som driver på indexuppgången utan sällskap från de övriga indexbolagen. Detta återspeglas i att om indexet omviktas så att varje företag bär samma vikt är det fortfarande negativt för året.

Det är visserligen inte direkt nytt att det är några få aktier som främst driver på uppgången, men det totala värdet för Apple och de fyra andra största aktierna har i år ökat med 49 procent. Resten av marknaden är samtidigt ned 4 procent. Det innebär risker för rallyt, enligt JP Morgans chefsaktiestrateg Mike Wilson.

Förutom högre räntor, som kan utlösa en korrigering, kan en rekyl även uppstå från mindre chocker så som svag ekonomisk data eller att skolors stängning på grund av covid-19 förlängs, menar banken.

”Vi förväntar oss en tillväxträdsla som följs av en ränterädsla under de kommande veckorna/månaderna som äntligen kan ge oss den första tradingbara korrigeringen i de stora amerikanska indexen”, skriver Mike Wilson i ett kundbrev.