Källor: Hongkongbörsens ägare överväger fientligt övertagande av Londonbörsen

Hongkongbörsens ägare HKEX tänker inte ge upp försöken att köpa upp Londonbörsens ägare LSE trots avböjande av diskussioner. HKEX överväger till och med ett fientligt övertagande av LSE, rapporterar Financial News med hänvisning till källor.

Londonbörsens ägare, LSE, avvisade HKEX bud på fredagen, då styrelsen i ett öppet brev inte sade sig se ”någon som helst anledning” till fortsatta diskussioner. Men avvisandet var väntat och HKEX hade redan förberett nästa drag, enligt nyhetssajtens källor.

HKEX kommer trots avvisandet fortsätta i strävan att lägga Europas största börsmarknad under sig, enligt källorna. Mest av allt innebär LSE:s skarpa ordalag att risken ökar för ett så kallat fientligt övertagande, där bolaget köps emot styrelsens acceptans.

Den asiatiska börsoperatören ser dock fortsatt helst att en ”schyst granskning” kan äga rum av budet med LSE:s ledning med i spelet, skriver Financial News.

Onsdagens anbud på LSE motsvarade 260 miljarder kronor och lades två dagar efter att Hongkongbörsens vd besökt Londonbörsen och där sagt sig vilja köpa upp verksamheten.

”Vi förvånas och vill uttrycka vårt missnöje över ert beslut att offentliggöra ert oombedda affärsförslag blott två dagar efter att vi över huvud taget fått vetskap i saken”, skrev LSE:s styrelse i det öppna brevet, som adresserades till vd.

”Styrelsen har fundamentala tvivelaktigheter kring nyckelaspekter i det villkorade förslaget gällande strategi, genomförbarhet och värde”, skriver LSE.

LSE:s aktie rusade på budet i onsdags, givet en premie på 22 procent. Rusning avtog dock i takt med att fusionsidén ratades av analytiker och tonades ned av LSE. Även från ministerhåll hördes uttalanden i riktning mot att det skulle bli svårt att få till en affär med det kinesiskinfluerade HKEX ur säkerhetssynpunkt.

Utöver detta krävde HKEX att LSE skrotar sitt bud på finansdataleverantören Refinitiv, en affär som Londonbörsägaren nu upprepar sina intentioner för.

Efter Financial News rapporter om att HKEX hyser fientliga budplaner steg LSE:s kurs på nytt, den här gången över 3 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.