Kan bli stopp för Astra Zenecas vaccin för alla under 55 år

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att det kan bli möjligt med ett absolut stopp för Astra Zenecas vaccin på personer under 55 år.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Andreea Alexandru/TT
Beskedet kommer i väntan på att europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ska komma med sitt utlåtande kring utredningen av vaccinet. Ett fåtal personer har efter vaccinationen fått blodproppar vilket lett till att de har dött. EMA tittar nu på om det finns ett samband mellan vaccinet och blodpropparna.

Folkhälsomyndigheten har senast rekommenderat att personer över 65 år kan ta vaccinet då blodpropparna är kopplade till yngre ålderskategorier.

Enligt Tegnell kan det om det visar sig finnas en risk att få blodproppar av vaccinet bli så att yngre än 55 år istället får ett annat vaccin.

”Om signalen kvarstår kanske man ska ge andra typer av vaccin till den åldersgruppen. Men vi får se hur utvecklingen går”, säger han till Dagens Nyheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.