Kända IT-namn slåss om årets guldmöss

Årets nomineringar till Sveriges tyngsta IT-pris Guldmusen som delas ut av bland andra Affärsvärlden är klara. Åtta framgångsrika företag och fyra färgstarka personer kandiderar i de fyra tävlingsklasserna. Ericsson, Jens of Sweden och Tre tillhör dem som slåss om mössen.

Guldmusen delas i år ut för nionde gången. Priset uppmärksammar individer och företag i Sverige som för informationsteknologin framåt och syftar till att stimulera såväl IT-användande som utveckling av innovativa produkter.

– Jättekul att bli nominerad! Jag känner mig mycket hedrad, men är naturligtvis ett stort tack skyldig det ftastiska gäng som står bakom mig. Vi är ett växande, dynamiskt bolag med innovationer med potential att förändra världen, säger Stina Ehrensvärd, marknadschef på Cypak och en av kandidaterna till att bli Årets IT-Person.

Tre kandidater har nominerats till varje pris. De slutliga vinnarna utses på Guldmusgalan måndagen den 12 september. Galan arrangeras i samarbete med Sweden ICT Week, en årligen återkommande veckolång mötesplats för IT-branschen och dess intressenter, och den äger rum i Stockholms Stadshus.

– Vi är glada att Guldmusgalan har fått en hemvist som jag tror kan fungera flera år framöver. Det är också roligt att komma tillbaka till Stadshuset där den allra första Guldmusen delades ut 1996, säger Kerstin Lindqvist som är projektledare för tävlingen.

Guldmustävlingen drivs av Affärsvärlden och Computer Sweden. Medarrangörer är IT-Företagen, Exportrådet och SIF.
_____________________

Nominerade till Årets IT-Företag:

Priset delas ut till ett framgångsrikt svenskt företag verksamt inom IT-sektorn. Företaget ska under året ha haft en positiv
utveckling, genomförtnysatsningarellerpåannatsätt ha utmärktsig. Företagetskallvarasvenskägteller ha sitt huvudkontor i Sverige.

Lumentis / Transmode
Ett uppstickarföretag med avhoppare från Ericsson som med sju egna patent i ryggen konkurrerar med världens stora telekomleverantörer med sin teknik som ökar kapaciteten i optiska nät. Under året som gått har Lumentis fått sitt kommersiella genombrott med flera nya kunder och dubblat omsättningen till 40 miljoner kronor. Har under våren fusionerat med Transmode, även det ett Stockholmsbaserat företag inom optiska nät.

Mobilaris
Ett utvecklingsföretag som visat framfötterna på den tuffa marknaden för mobila positioneringstjänster, exempelvis applikationer som hjälper användarna att hitta sina vänner eller till rätt adress. Under året som gått har Mobilaris gjort internationellt genombrott med leveranser till teleoperatörer i Europa, Mellanöstern, Ryssland och Asien. Företaget är baserat i Kista och Luleå och har bland andra IT-Provider som ägare.

Ongame
Ett ungt IT-företag med rötterna i Uppsala som går i bräschen för den globala pokerboomen på Internet. Ongames egna pokersajter har över fyra miljoner registerade användare och företaget är också systemleverantör till andra spelföretag. Tillväxten på 250 procent i fjol tog omsättningen till drygt 400 miljoner och vinsten passerade 100-miljonerkronorsnivån.
_______________________

Nominerade till Årets IT-Person:

Prisetdelasuttillenpersonsom gjort anmärkningsvärda insatserpå IT-området, det kan handla om att använda tekniken
påett smart sätt, att starta eller driva företag inom området
ellerattpånågotannat sätt ha utfört prestationer som är
värda att uppmärksammas. Alla som under året varit verksamma i
Sverige kan nomineras.

Stina Ehrensvärd
Med vision, övertygelse och aldrig sviktande energi driver hon tillsammans med maken Jacob företaget Cypak, vars ”smarta förpackningar” uppmärksammats stort internationellt. Stina är motorn som gör att företaget syns, bla finns Cypak med på Fortunes lista av över världens 25 ”bubblare”.

Shlomo Liran
Som dynamisk chef för Tre är han en av de personer i it-branschen som har högst ambition och störst inflytande över 3G-vardagen – och han jobbar hårt med att göra 3G till en vardagsnära tjänst för hela svenska folket. Under hans ledning har antalet kunder och tjänsteutbudet i 3G-näten tagit fart på allvar. Under ständig prispress.

Jens ”of Sweden” Nylander
Få personer skapar ett varumärke av sitt eget namn på bara ett par år, men det har Jens lyckats med på mp3-marknaden. Med en tydlig vilja att driva en ny marknad tvekar han heller inte att sticka ut hakan och profilera sig i den aktuella debatten. En färgstark person och en energiinjektion för den svenska it-världen.
___________________

Nominerade till Årets IT-Främjare:

Prisetgårtillett företag, en organisation eller en person
som verkat för att sprida användningen av IT brett i Sverige.

Carelink
En organisation som axlar en viktig koordineringsuppgift för vård och omsorg. Carelink har gått från att samordna sjukvårdsnät till att bli sjukvårdens självklara motor för nationellt samordnade utvecklingsinsatser på it-området. En viktig uppgift för att Vårdsverige ska kunna ta nästa steg.

Maria Häll
Ett stort och genuint it-engagemang har fört henne till befattningar där hon kan skapa en ökad och bättre it-användning i såväl hemkommunen Sandviken som i Sveriges kommuner och landsting i stort, liksom i regeringens it-politiska strategier. Hon är mycket viktig för det strategiska it-arbete som nu bedrivs centralt.

PRO med Mobilär
En praktisk insats för att göra mobiltelefoners fulla funktionalitet tillgänglig för en stor grupp användare. Genom att ta fram ett studiematerial och bjuda in till kurser om telefoni och framförallt mobiltelefoni görs användningen begriplig och tillgänglig för en stor grupp människor. Ett initiativ i verkligheten för att överbrygga en digital klyfta.
____________________

Nominerade till Årets IT-Produkt:

Priset delas ut till en svenskutvecklad IT-produkt som dels ska varateknisktnydanande, dels har nått framgång på marknaden.
Stor viktläggs vid om den fått uppmärksamhet utanför landets
gränser. Detkanhandlaomhårdvara,mjukvaraelleren kombination av bådadera.

Ericsson 3G Mobile Platform
Ericsson har tagit steget in i 3G-världen med full kraft och med sin 3G-plattform befäst företagets ställning som världsledande på avancerade tekniksystem. Under 2004 har mer än 30 procent av världens 3G-telefoner baserats på Ericsson Mobile Platform.

Pointsec
Pointsec är världsledande med sin egenutvecklade teknik för kryptering. Tekniken gör det möjligt för större organisationer och företag att använda mobila lösningar utan att kompromissa med säkerheten. För tredje året i rad har Pointsec fått Gartner Groups ”Leader” – position för mobilt dataskydd.

Wayfinder
Svensk teknik för mobila navigationssystem som visar vägen för en hel bransch. Wayfinder är ledande på kartor med färdbeskrivning direkt in i mobilen, oberoende av var man befinner sig. I bilen eller på promenaden spelar ingen roll, information om hotell, restauranger, barer, museum och mycket mer kommer upp på skärmen. Wayfinder är ensamt i Europa med sitt navigationssystem som idag finns på 13 språk.

Juryn bakom Guldmusen:
Lars Dahmén, chefredaktör, Computer Sweden, ordförande
Thomas Peterssohn, chefredaktör, Affärsvärlden
Anita Jonsson, direktör IT&telekom, Exportrådet
Ylva Hambraeus Björling, VD, IT-Företagen
Jan Uddenfeldt, teknisk direktör, Ericsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.