Kineser förlorar miljarder på nätlån

Kinesiska småsparare har förlorat stora summor på att låna ut pengar online, skriver Business Insider på måndagen.

Kinas nätlånemarknad – där pengar lånas ut direkt över nätet – är den överlägset största i världen. Den är också en av de mest oreglerade, skriver Business Insider.

Vid en konferens i London förra veckan avslöjade Henry Yin, chef för en av de största aktörerna, Credit Ease, hur stora förlusterna har varit.

Kinesiska investerare – av vilka de flesta är vanliga personer som lånar ut sina besparingar – har förlorat uppskattningsvis 1,2 miljarder dollar, eller runt 10 miljarder kronor, på att lägga ut dem på låneplattformarna. Detta mestadels under de senaste 18 månaderna.

Marknaden växer snabbt. Enligt en rapport från Morgan Stanley ökade antalet investerare från 200 000 i december 2013 till 1 miljon ett år senare.

De flesta förlusterna har inte berott på dåliga lån utan på skumma plattformar. Enligt Yin är det i många fall rent bedrägeri.

Om vanliga människor förlorade hundratals miljoner i väst skulle det leda till uppror – men i Kina har händelsen till stor del passerat under radarn, enligt tidningen. Större uppmärksamhet har ägnats åt förluster på börsen.

Chefen för en brittisk nätlånefirma som besökte Kina förra året sa att marknaden gick igenom en darwinistisk process på steroider, skriver Business Insider.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF