Kommentar: Astra Zeneca får betala för sin öppenhet
Kommentarerna från analytikerna som besökte forskningsdagen varierar mellan ”inga nyheter presenterades alls” till ”bara skräp”, dock med förbehållet att ”det inte går att vänta sig något från ett bolag som redan berättat allt”. Faktum är att bristen på nyheter även betyder att det var få negativa nyheter, något som i sig borde vara lungnande besked. Nästa år planeras en strid ström av positiva nyheter i form av ansökningar och studier, bland annat av Crestor, superstatinet som ska sänka kolestrolhalten i blodet. Men det är redan känt.
Att det blivit så här har sin orsak. När Astra och Zeneca annonserade sitt samgående 1998 var båda bolagen pressade av kommande patentutgångar. Öppenhet blev receptet för att råda bot på aktieägarnas skepsis. Det har också gett resultat i form av en bättre kursutveckling än för andra läkemedelsbolag i motsvarande situation.
Att en studie kring trombinhämmare måste göras om var den enda egentliga plumpen i protokollet på forskningsdagen men borde tillhöra förväntasbilden. Astrazenecas studier kring blodpropp är helt ny och därför svår att genomföra. Positiva införsäljningssiffror från den tyska och brittiska marknaden för det nya magsårsmedlet Nexium var däremot positivt besked. Det borde öka sannolikheten för att Nexium blir den succee på den amerikanska marknaden som Astrazeneca hoppas på.
Kanske hade Astrazeneca otur med valet av tidpunkt för forskningsdagen. Under måndagen presenterade världens största läkemedelsbolag Pfizer sin forskning. Pfizer står bakom storsäljarna Viagra, mot impotens, och det kolestrolsänkande medlet Lipitor, storsäljaren som Crestor tänker utmana. Pfizer berättade att besparingarna från vinterns förvärv av Warner Lambert väntas bli dubbelt så höga som tidigare aviserats och att försäljningskåren snart kommer att börja sälja en ny samarbetsprodukt i klass med försäljningen av Pharmacias smärtmedel Celebrex. Därtill visade sig Pfizers forskningsportfölj vara starkare än vad som tidigare aviserats och att forskningsbudgeten nu skulle förstärkas.
Och på tisdagen avslöjade det vanligtvist så tystlåtna Merck, ett av de andra stora läkemedelsjättarna på den amerikanska marknaden, att bolaget har stora förväntningar på ett nytt Aidsvaccin. Merck flaggade också för att tillskottet av nya läkemedel ser så lovande ut att antalet säljare ska utökas med 30 procent och forskningsbudgeten öka. Merck presenterade också information kring samarbetet med Schering-Plough inom hjärta-kärlområdet. En ny kombinationsbehandling för att sänka kolestrolhalten i blodet ska bli den största produkten i branschen spådde Merck. Astrazeneca är därmed inte precis ensam om att slå sig för bröstet när det egna Crestor lanseras om några år.
Både Pfizer och Merck kunde glädjas åt höjda aktiekurser. Kanske dags för Astrazeneca att börja våga hushålla med sina godbitar igen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.