Konkursförvaltaren: Northvolt Västerås sålt före midsommar

LABS i Västerås är sålt runt midsommar. Det säger konkursförvaltaren Mikael Kubu till Afv. Betydligt svårare blir det med fabriken i Skellefteå. För att få ihop kalkylen kommer en köpare att behöva stöd, säger han.
Northvolt konkurs Mikael Kubu
Mikael Kubu är Northvolts konkursförvaltare. Foto: TT/Pressbild

LABS är nära att säljas. Vi är i slutförhandlingar”, säger Northvolts konkursförvaltare Mikael Kubu. Han bedömer att det endast är några veckor bort och tror att affären kan vara i hamn runt midsommar.

”Vi tror att tillträdet blir snabbt”, säger Kubu.

Köparens nationalitet vill han inte avslöja, men säger att anläggningen är för forskning och utveckling. Men han lyfter att det lika väl kan handla om en försäljning av forskningstjänster och resultatet av det. Han nämner också testverksamhet för kommersiella företag, där de kan köpa in sig, som ett annat alternativ.

Väsentligt mycket svårare

När det gäller fabriken i Skellefteå som ska stänga sista juni är han pessimistisk.

”Det kommer bli väsentligt mycket svårare nu, men vi har inte givit upp hoppet”, säger han och fortsätter:

”Det här är ju en enorm anläggning. Det är ett stort ansvar att äga och driva en sån här anläggning.”

Just nu gör ett internationellt stort företag due diligens, men om det blir något av återstår att se. Enligt Kubu finns ingen kö av intressenter.

”Det är en intressent, som om den skulle vara intresserad, kommer att få de tillstånd som krävs av myndigheterna”, säger han.

Men enligt Kubu kommer det inte att bli någon affär utan stöd och uppbackning från staten eller EU.

”EU har ju något som heter Battery Boost program, som kommer att lanseras efter sommaren. Genom det kommer man att ge stöd till batteriproducenter i form av investeringsstöd, men också ett bidrag per energi man genererar i battericeller. En köpare kommer att behöva det för att få ihop kalkylen”, säger han.

Batteritillverkare enda möjligheten

Att det skulle kunna bli en annan aktör än en batteriproducent tror inte Kubus.

”Den här enorma anläggningen är för det första fylld med maskiner som är mer eller mindre inbyggda i byggnaden. Så först och främst, om skulle man ha någon annan typ av verksamhet, så måste man demontera alla maskiner. Det är ett jätteprojekt.”

Han fortsätter:

”Värdet är komplext. Det är en väldigt hög kapacitet med el som finns i de här anläggningarna. Och det är ju ett värde i sig, men den här kapaciteten är avsedd för batteritillverkning. Så man kan inte bara ägna sig åt något helt annat för då måste man kanske stå i kö för den här höga elkapaciteten”, säger konkursförvaltaren.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.