Köp konsultfirman som håller

ANALYS It-konsulten uppvisar god organisk tillväxt och är dessutom en av börsens mest stabila it-konsulter. Affärsvärlden ser ett köpläge.

KÖP It-konsulten Softronic är något av en veteran i konsultsektorn. Bolaget grundades redan 1984, och är noterat på Stockholmsbörsen sedan 1998. Därmed har konsulten överlevt två finanskriser som i övrigt har slagit hårt mot sektorn.

Anledningen till att Softronic har stått pall när det har blåst är bolagets relativt stora exponering mot offentlig sektor samt långa och stabila outsourcing-avtal. Bolaget håller fast vid den stabila kundbasen än i dag, och vill mer och mer profilera sig som en samhällsbärande it-konsult med kompletterande produktlösningar. Bolaget har bland annat utvecklat system inom antipenningtvätt och så kallad good-tech, till exempel system för välgörenhetsorganisationer.

Att hållbarhetsprofilera sitt företag är trendigt, och det är inte alls dumt för en it-konsult som Softronic att slå mynt av detta. I en alltmer miljömedveten och rättskännande marknad sticker Softronic ut med sitt erbjudande relativt sina sektorkolleger.

Softronics rörelsemarginal landade på 9,2 procent under 2018, tyngd av hög personalomsättning och högre kostnader för inhyrd personal. Under 2019 bedöms personalomsättningen och löneutvecklingen i branschen mattas av något, vilket ökar möjligheterna för Softronic att nå sitt mål om en rörelsemarginal på 10 procent redan i år.

Med detta rimligt optimistiska antagande, samt en fortsatt god tillväxt på 10 procent per år, når Softronic ett rörelseresultat på 81 miljoner kronor för 2019. Med en fortsatt god marknad även under 2020 värderas bolaget till ev-ebit på 9,7 respektive 8,8 för kommande år. Det är i linje med cykliska Semcon, och till och med något under den lilla konsultpärlan B3 Consulting.

Affärsvärlden bedömer att Softronics profilering inom hållbarhet kommer att gynna bolaget framöver, och möjligen även öka investerarintresset. Affärsvärlden trycker på köpknappen.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Konsultfirma som håller. Analys+-prenumeranter kan läsa artikeln i sin helhet här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.