Köpfesten dröjer

Det är långt kvar tills affärsflödet tar fart på allvar. Visserligen lånar bankerna ut pengar till fastigheter igen, men bara till affärer som finansieras med en hög andel eget kapital.

Till mångas förvåning utlöste finanskrisen ingen konkursvåg i fastighetssektorn. Den låga räntan blev räddningen och spelar fortfarande en nyckelroll. En fortsatt låg ränta och att prognoserna för Sveriges ekonomi är goda talar för sektorn. Finansdepartementet hör till de mest optimistiska när det gäller ekonomin, prognosen är en ekonomisk tillväxt på 4 procent under 2011, medan exempelvis SEB tror på en tillväxt på 2,9 procent.

När det gäller den för hyresmarknaden viktiga sysselsättningen pekar pilarna också åt rätt håll. Konjunkturinstitutet spår att arbetslösheten minskar något nästa år, till 8 procent. En lägre arbetslöshet talar för en stabilare hyresmarknad för kontor. Arbetslösheten slår direkt mot efterfrågan av lokaler och antalet tomma lokaler har också ökat kraftigt de senaste åren, framför allt i Stockholm.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här