Köpläget dröjer i kursfloppen

ANALYS Förvärvsmaskinen Transtema har rasat med nära 80 procent från toppnivåerna. Ändå ser Affärsvärlden inget riktigt köpläge.

VÄNTA Transtema har ända sedan bolaget noterades på First North 2015 varit ett bolag i kraftig förändring. Noteringsåret var omsättningen knappt 68 miljoner kronor. Två år senare var den 970 miljoner kronor efter hela 14 genomförda förvärv och kraftig organisk tillväxt på den glödheta svenska fibermarknaden.

Mot slutet av förra året kom de första tecknen på att tillväxten kanske varit väl snabb – snabbare än bolagets förmåga att hinna styra upp processer och kontroller. Ett av bolagen som förvärvades 2016 visade sig ha haft brister i sin projektredovisning, vilket tyngde resultatet och fick aktien på fall under slutet av fjolåret.

Efter en sådan smäll var det lätt att tro att 2018 skulle bli ett konsolideringsår, inte minst eftersom vd Magnus Johansson i årets förstakvartalsrapport skrev att bolaget skulle fokusera på ökad stabilitet och kvalitet. Istället blev det tvärtom då Transtema under det andra kvartalet aviserade sitt största förvärv någonsin i Ericssons svenska fältserviceverksamhet, vilket skulle ha inneburit en dubblad omsättning.

Skulle ha. För yttre omständigheter har gjort att proppen helt har gått ur bolagets övriga verksamhet under 2018. Dels har marknaden generellt varit lugnare efter ett väldigt starkt 2017, dels har en av bolagets största kunder, EQT-ägda IP-Only, haft totalstopp i många av sina projekt efter omfattande och omskrivna problem. Huvuden har rullat och enligt branschsajten Telekomnyheterna har EQT skjutit till över 1 miljard kronor i nytt kapital.

För Transtemas del har effekten varit dramatisk. Att med någon exakthet bedöma hur dramatisk låter sig dock inte med lätthet göras. Bolaget har låtit bli att rapportera organisk tillväxt under året och eftersom de förvärvade bolagen sannolikt också har drabbats av nedgången på marknaden blir det missvisande att räkna baklänges med fjolårssiffror.

Det nya affärsområdet Infrastructure, som har störst exponering mot den sortens ”gräva ner fiberkabel-projekt” som stoppats, får bli ett illustrerande exempel. Under det tredje kvartalet minskade omsättningen med 96 procent. Hela bolaget krympte samtidigt försäljningen med 40 procent till drygt 172 miljoner kronor. Och detta trots att förvärvade bolag borde ha bidragit med över 100 miljoner om de haft samma omsättning som 2017.

Det värsta verkar dock vara över på den svenska fibermarknaden. IP-Only har aviserat en storsatsning för 2019 och siktar på att ansluta 20 procent fler hushåll än i år. De kraftiga svängningarna och förändringarna gör det emellertid inte lätt att göra prognoser.

Under det fjärde kvartalet uppskattar Affärsvärlden att Transtemas omsättning landar kring 370 miljoner, främst drivet av jätteförvärvet från Ericsson. Det summerar i så fall omsättningen för 2018 till 890 miljoner. Om vi för 2019 räknar in en hygglig återhämtning och resten av Ericssonförvärvet blir omsättningen knappt 1,9 miljarder.

Lönsamheten är inte lättare. De många förvärven har bidragit till bolagets negativa marginaltrend de senaste åren och under det tuffa 2018 har bolaget redovisat förluster. Affärsvärldens bästa uppskattning är en ebitda-marginal på 4 procent för 2019, vilket i så fall summerar till en förlust på nedersta raden.

Transtema borde kunna värderas till åtminstone p/e 10 med en normal balansräkning. Det skulle med dagens kurs kräva en vinst på ungefär 1,50 kronor per aktie, vilket bolaget innan storförvärvet presterade med råge. Den riskvillige kan ta rygg på insiders och köpa aktien redan nu. Den försiktige ryggar Affärsvärlden och väntar tills dammet efter de kraftiga förändringarna i bolaget har lagt sig.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF