Köpvärd marginalboozt

ANALYS Efter ett starkt bokslut är Boozt en av månadens kursvinnare. Men det finns mer kurspotential i e-handlaren.

KÖP Februaris börsfrossa har slagit vilt omkring sig och ingen sektor har skonats. I detaljhandeln är det de större modehandlarna som haft det särskilt tufft på börsen: bland modejättar som H&M och Zalando ligger kursnedgångarna på 18 respektive 10 procent bara den senaste månaden.

Desto bättre har det gått för Stockholmsbörsens mindre, nätbaserade detaljhandlare. Bäst i klassen är den First North-noterade nätmodehandlaren Boozt. Aktien har fått en skjuts av ett starkt bokslut och är upp över 15 procent i februari, vilket gör den till en av Stockholmsbörsens kursvinnare i februari. Bolagets fjärde kvartal kryddades av försäljningsrekord under Black Friday och en stark julhandel, samtidigt som bolaget uppger att de håller ett ”hälsosamt lager” och har kunnat stå emot det pressade marknadsklimatet med stora rabatter och lägre marginaler.

För helåret 2019 ökade omsättningen från drygt 2,8 miljarder kronor till strax över 3,4 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på 23 procent. Det är lägre än den tidigare explosionsartade tillväxten, som i snitt har legat runt 50 procent de tre senaste åren, men väl över det finansiella målet om 15-20 procent.

Boozt fortsätter alltså att växa bra, men den mest positiva rapportöverraskningen fanns att hämta på resultatraden. Bolaget fortsätter att stärka sin lönsamhet och under det fjärde kvartalet nådde ebit-marginalen hela 10 procent, vilket summerar till 2,3 procent för helåret 2019. Boozts rörelsemarginal varierar mellan kvartalen, men treårssnittet ligger på 1,3 procent och målet är att ha en justerad ebit-marginal överstigande 6 procent år 2022.

Boozt handlas i dag till mycket attraktiva multiplar. På Affärsvärldens konservativa prognoser, där vi räknar med att ebit-marginalen stärks till 5 procent, handlas aktien till ett p/e-tal på 19,6 och ett ev/ebit på 14,8 för helåret 2021. Det är en stor rabatt relativt större konkurrenter som Zalando och Asos, med p/e-tal på 58 respektive 40. Köp Boozt med riktkurs 70 kronor.

Detta är en kortversion av Köpvärd vinnare med marginalboozt. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.