Kritik mot villkoren i stödlåneprogrammet

Det förekommer kritik mot villkoren i det statliga stödlåneprogrammet för små och medelstora företag i samband med covid-19-pandemin där staten garanterar 70 procent av lånen och bankerna står för 30 procent av risken, rapporterar Dagens Industri.
Hans Lindblad, Riksgälden
Hans Lindblad, generaldirektör, Riksgälden.

Av en klausul i det garantiavtal som Riksgälden har publicerat framgår att om företaget inte kan betala tillbaka lånet och Riksgäldens borgen träder in så kan banken ansöka om ersättning. Sedan får banken i uppdrag att driva in pengarna.

”Upplägget skiljer sig från alla andra borgensåtaganden och innebär i praktiken att bankerna får agera inkassobolag åt staten, något som fått flera banker att reagera”, skriver DI.

Riksgälden anser dock att det har varit tydligt från början att bankernas egna kreditprocesser ska användas.

Enligt en annan klausul ska Riksgälden kunna vägra att betala ut sitt borgensåtagande till banken ifall myndigheten bedömer att lånet inte borde ha omfattats av garantin. Det har av flera företag och banker som Dagens Industri har talat med tolkats som en möjlighet för Riksgälden att i efterhand underkänna alla lån som havererar och därmed inte infria sitt borgensåtagande.

Enligt ett tillägg till Riksgäldens garantiavtal som en större bank tecknar med sina kunder finns en paragraf som ger banken rätt att omedelbart kräva tillbaka lånet, exempelvis vid lagändringar kring garantiprogrammet, eller om det visat sig att banken gjort en felbedömning som gör att Riksgälden underkänner krediten eller om företaget inte kan betala på andra lån, även till externa banker.

”Vem vågar ta risken att bli omedelbart återbetalningsskyldig om Riksgälden börjar krångla? Det verkar som om statens mål är att lämpa över så mycket risk som möjligt på andra”, säger en person som kontrollerar flera företag till tidningen.

På tisdagen hade enligt Riksgälden sammanlagt 49 ansökningar inkommit från banker. Totalt har garantier för 23,7 miljarder kronor ställts ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets