Kronfågel fortsätter skålla levande kycklingar – krävs på böter av Länsstyrelsen

Aftonbladet har gjort en uppföljning av hur Scandi Standard-ägda Kronfågel avlivar sina kycklingar.
Kronfågel
Foto: Pontus Lundahl / TT
Granskningen visar att djurplågeriet fortsätter. Detta baseras på 25 rapporter som skrivits av Livsmedelsverket sedan 1 juli om att kycklingarna inte stuckits på rätt rätt. Länsstyrelsen kräver nu Kronfågel på böter, motsvarande 10 000 kronor för varje ostucken kyckling, något bolaget inte vill gå med på. Ärendet ligger hos Förvaltningsrätten.

Länsstyrelsen menar att kycklingar som bara är bedövade kan vakna upp och plågas under skållningen.

Kronfågel har bemött uppgifterna på sin hemsida och skriver att en ostucken kyckling är ”medvetslös och saknar förmåga till känsel” när den skållas. Bolaget hade i fjol 210 ostuckna kycklingar av totalt 55 miljoner.

”Vi har en tydlig nollvision och har vidtagit flera åtgärder för att få ner antalet ytterligare och hittills i år har vi inte haft någon ostucken kyckling. Av de senaste åtta miljoner kycklingarna som slaktats har ingen varit ostucken”, skriver Kronfågel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.