KUBIKENBORG: Aluminium med elrabatt?

Kubikenborgs Aluminium, tidigare Gränges Metall, hoppasöverleva genom att slippa produktionsskatterna på el - och sägersig ha fått politiska löften om detta.

Kan aluminiumsmältverket i Sundsvall överleva? Dess ledning harhaft en helt annan bedömning än Gränges, som tidigare harbeslutat om verkets nedläggning. Nu har smältverkets VD BengtJohnson och vice VD Rune Ingman köpt verket tillsammans med BenEngel, VD i Glencore Sverige AB. De nya ägarna hoppas att deskall kunna sänka sin dryga elnota, bland annat genom att slippabetala en del av produktionsskatten på el, som totalt motsvarar35-40 miljoner kronor per år för företaget. Så här långt tyckerde sig ha fått politiska löften om detta.

För smältverket, som väntas ta namnet Kubikenborgs Aluminium AB,har inget i sak ändrats jämfört med det läge som ledde tillnedläggningsbeslutet inom Gränges. Verket är enhögkostnadsproducent i branschen, på grund av det svenskaelpriset. Av de totala kostnaderna för tillverkning avråaluminium i Sundsvall svarar elektricitet för 28 procent,vilket kan jämföras med personalkostnadsandelen på 17 procent.Varje öre på elpriset motsvarar en årskostnad på cirka 17miljoner kronor.

Nu hoppas ägarna till Kubikenborg att den avregleradeelmarknaden skall kunna erbjuda verket billigare elkraftsavtal iframtiden. Samtidigt har man ägnat sig åt intensiv lobbying hosrikspolitikerna för att slippa betala produktionsskatten påkärnkraft om 2,2 öre per kWh, samt den elskatt somvattenkraftverken betalar, nu omvandlad till fastighetsskatt.Näringsminister Anders Sundström har allmänt sett lovat attproduktionsskatterna skall fasas ut på lång sikt, den dagenstatens ekonomi tillåter. För Kubikenborgs Aluminmium kan detvara mer bråttom än så.

Ledningen förklarar att kalkylen för smältverket skulleförbättras starkt om det slapp betala produktionsskatten för dendel av elektriciteten som kan betraktas som råvara islutprodukten (aluminium brukar ibland sägas vara sätt att lagraelenergi).

Man menar också att man fått sådana löften, något som docknäringsdepartementet inte är berett att bekräfta. Konsekvensernaav ett undantag för aluminiumverket vore svåröverblickbaraliknande krav skulle ju kunna ställas av annan elintensivindustri.

På kort sikt är Kubikenborg ingen blödande verksamhet. För 1997väntas smältverkets kassaflöde bli 100 miljoner kronor, eftersombolaget terminssäkrat de kostnader och intäkter som är beroendeav aluminiumpriset. Även i år räknar man med positivt kassaflödeav samma skäl. Ledningen räknar att med kassaflödet skall kunnafinansiera merparten av de investeringar som behövs.Kubikenborgs Aluminium får en kund under de närmaste tio åren,den internationella koncernen Glencore, som även skall förseGränges med råaluminium under fyra år till ett rabatterat pris.Glencore, med säte i Schweiz, är ett handelsföretag för metaller,mineraler, energiprodukter och jordbruksprodukter. Företagetäger andelar i gruvor och smältverk, dock inte sommajoritetsägare.

Gränges gör en reaförlust på 56 miljoner på försäljningen avaktierna i dotterbolaget Gränges Metall. Å andra sidan återförs126 miljoner av den tidigare gjorda reservationen förnedläggningen på 146 miljoner kronor, vilket betyder att Grängestotalt sett gör en reavinst på 70 miljoner kronor. Men viktigastför Gränges är att man slipper ett nedläggningsproblem, somberör cirka 500 anställda i en känslig region.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.