Kungen av kontanter
I december delade Securitas ut kontanthanteringsbolaget Loomis till aktieägarna och bolaget noterades på Stockholmsbörsen. Slutkursen första dagen var 58,75 kronor, vilket är ungefär samma nivå som i dag. Det finns anledning att tro att en investering i Loomis blir en bra affär på något års sikt. När investerarna letar efter defensiva bolag med vinsttillväxt och hög direktavkastning borde Loomis framstå som ett lockande alternativ.
Vd Lars Blecko, som lockades över från skogsbolaget Rottneros, har arbetat hårt med att få ordning på rutinerna och reda ut problemen i bland annat Storbritannien, som tidigare kostat bolaget åtskilliga hundratals miljoner i förluster. Nu är kontrollen bättre, läxan gjord och en mer detaljerad uppföljning av pengahanteringen borgar för att det inte blir någon repris.
Loomis är en global spelare med tillväxtambitioner. Bolaget är marknadsledare eller tvåa i tio av de tolv länder där det är etablerat. Kontanthantering är lite av en oligopolmarknad där ett fåtal aktörer dominerar. De stora internationella konkurrenterna är G4S, amerikanska Brinks och spanska Prosegur, samtidigt som det även finns en del små lokala företag. Vilka också kan vara uppköpskandidater. För Loomis strategi är att komplettera organisk tillväxt med förvärv.
Loomis uppskattar den potentiella världsmarknaden till runt 170 miljarder kronor, där Europa står för 60 och Nordamerika för 45 miljarder kronor. Då ingår förväntningar om ökad outsourcing från banker och om marknadsandelar i länder där Loomis ännu inte är verksamma. En tumregel är att marknaden växer i ungefär samma takt som BNP. Tillväxten påverkas också av mängden kontanter som cirkulerar i samhället, vilken förväntas fortsätta öka. Sedan införandet av euron har ökningstakten legat på 8 procent per år i Europa och i USA har den varit runt 4 procent de senaste tio åren. Förra året omsatte Loomis drygt 11 miljarder kronor, varav en tredjedel i USA och resten i Europa.
Till skillnad mot många andra bolag påverkas inte Loomis så mycket av lågkonjunkturen. Eller rättare sagt det finns både positiva och negativa effekter. På plussidan finns att andelen kontantköp ökar jämfört med kreditkortsköp, personalomsättningen minskar och lönekostnaderna hålls nere. Det sistnämnda är viktigt framför allt på den amerikanska marknaden där Loomis personalomsättning är mer än 30 procent per år. Lägre bränslekostnader för bolagets 5 800 värdetransportbilar är inte heller att förakta.
En annan positiv effekt är att bankerna till följd av pressade resultat förväntas att koncentrera sig på sin kärnverksamhet och leja ut kontanthanteringen till utomstående företag. Och då ligger Loomis bra till. På lite sikt gynnas bolaget av den ökade globaliseringen som gör att kunderna vill anlita kontanthanteringsföretag som också är närvarande på flera marknader. Det gäller såväl banker som detaljhandelskedjor och restauranger.
Den andra sidan av myntet är att konsumtionen minskar i dåliga tider, att risken för rån ökar och att några av Loomis kunder kastar in handduken. Men vi tror att de positiva effekterna överväger.
Första bokslutet som noterat bolag redovisar Loomis den 16 februari. Då Loomis har mindre än en tiondel av försäljningen i svenska kronor bör bolaget ha gynnats av starkare euro och dollar. Vi räknar med att vinsten per aktie blir 5,9 kronor för 2008, för att sedan stiga till 7,50 nästa år. Aktien handlas därmed till p/e 8,2 sett till vår vinstprognos för 2009. Det är inte dyrt. Även med en försiktig värdering är aktien köpvärd upp till 69 kronor. Vilket ger hygglig potential. Att sedan direktavkastningen blir goda 5 procent gör inte saken sämre.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.