Kvinnor mer obekväma med att spara på börsen – men investerar bättre

Kvinnor har sämre självförtroende på börsen jämfört med män, visar en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Avanza. Samtidigt har Avanzas kvinnliga kunder investerat dubbelt så bra som män senaste året.
Kvinnor har lyckats få en bättre avkastning än män det senaste året, visar statistik från Avanza om kvinnors och mäns medianavkastning.

Enligt Avanzas Demoskopundersökning är kvinnor betydligt mer obekväma med att spara på börsen jämfört med män. Endast 5% av kvinnorna känner sig mycket bekväma med att spara på börsen och hela 17% känner sig mycket obekväma. Det är en betydligt skillnad mot männen, där 17% känner sig bekväma med att spara på börsen och 6% känner sig mycket obekväma. Detta trots att kvinnor haft en bättre medianavkastning än män.

Kvinnor har också betydligt sämre tilltro till sin finansiella förmåga. Endast 1% av de tillfrågade kvinnorna ansåg sig ha mycket stor kunskap när det gäller sparande och investeringar. Bland männen var det 7% som ansåg sig ha mycket stor kunskap.

”Samtidigt ser vi bland våra egna kunder att kvinnor, trots sämre självförtroende på börsen, faktiskt har investerat dubbelt så bra som män senaste året. I nästan alla åldersgrupper utklassar kvinnorna männen. Även sett över en femårsperiod har kvinnorna en något högre medianavkastning: 9,8% per år jämfört med männens 9,4%. Detta trots att kvinnor i genomsnitt har en lägre risk i sitt sparande – eller kanske tack vare det”, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

Självskattning vid sparande och investeringar Andel kvinnor Andel män
Jag känner mig mycket bekväm med att spara och investera på börsen 5% 17%
Jag känner mig mycket obekväm med att spara och investera på börsen 17% 6%
Jag har en mycket stor kunskap om sparande och investeringar 1% 7%
Jag har ingen kunskap om sparande och investeringar 11% 4%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco