Läkemedelsbolag rusar efter FDA-beslut

Läkemedelsbolaget Tekmira rusar på Nasdaqbörsen efter att bolaget fått klartecken av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att ge en experimentell läkemedelskandidat till personer som misstänks ha smittats eller konstaterats vara smittade av ebola-virus.

Läkemedelskandidaten ingår nu i ett program för utökad åtkomst, som tillåter att en läkemedelskandidat som är under utveckling får ges till patienter när ingen jämförbar eller tillfredsställande behandling finns. Samtidigt påpekar Tekmira att läkemedelskandidaten redan administrerats i försök att hjälpa smittade patienter.

 Det framgår av ett pressmeddelande från Tekmira Pharmaceuticals som står bakom läkemedelskandidaten.

”TKM-ebola har administrerats till ett antal patienter och de upprepade infusionerna har tolererats väl. Man måste dock komma ihåg att användningen av produkten under programmet för utökad tillgång inte är att betrakta som en kontrollerad klinisk prövning. Dessa patienter kan vara infekterade med en stam av Ebola-viruset som har muterat från den stam som vår produkt riktar sig mot och läkare som behandlar dessa patienter kan använda mer än en terapeutisk behandling i ett försök att ge bästa resultat”, säger bolagets vd Mark J. Murray i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandiaten TKM-Ebola utvecklas i samarbete med det amerikanska försvarsprogrammet Department of Defense’s Medical Countermeasure Systems Biodefense Therapeutics. Läkemedelskandidaten har beviljats fast track-designation av FDA vilket ger en snabbare registreringsprocess.

Läkemedelsbolaget steg över 17 procent under måndagen och är i skrivande stund upp över 3 procent i förhandeln.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.