Lista: Rådgivarna som gjorde störst affärer 2017

Mergermarkets mätning av företagsfusioner och -förvärv, M&A:s, visar att affärstransaktioner ökar över hela världen. Affärsvärlden har listan över de mest populära finansiella rådgivarna. 
Lista: Rådgivarna som gjorde störst affärer 2017 - avtal-700_binary_6850275.jpg

Europa sticker ut som extra aktiv region när det kommer till M&A:s. I Europa blev värdet av affärerna 929,3 miljarder dollar, fördelat på 7 235 affärstransaktioner. Det var en ökning med 14 procent från motsvarande värde 2016.

Även de nordiska länderna har lagt i en högre växel under 2017. Värdet av de nordiska M&A-transaktionerna ökade 74 procent, vilket innebar att Norden hade en 12,7-procentig andel av hela den europeiska M&A-marknaden.

2016 toppade storbanken SEB M&A-listan baserat på affärernas värde. Banken hamnade på tredje plats räknat på antal affärer. Under 2017 har dock storbanken klivit ned några steg på listan och hamnar på tredje respektive sjätte plats.

Carl Montalvo, chef för SEB:s corporate finance-verksamhet, menar dock att bankens M&A-verksamhet har ökat under 2017.

– Vi såg en något ökad M&A-aktivitet i Sverige 2017 jämfört med 2016. För vår del hade vi en kraftigt ökad aktivitet under det gångna året, säger Carl Montalvo.

Under det gångna året har SEB varit rådgivare till Schörling Partners avseende budet på MSAB, till Wallenius i samgåendet med Wilhelmsen och till FAM i förvärvet av Sandvik Process Systems. Carl Montalvo menar att M&A-statistiken kan påverkas beroende på vilken mätmetod som används.

– Något som kan påverka statistiken är avknoppningar som till exempel SCA/Essity, som normalt inte räknas med i M&A-volymerna, säger han.

2017 års listor över finansiella rådgivare i Sverige toppas av Bank of America Merril Lynch och PwC.

 

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(“script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Största affärsrådgivare 2017
Infogram

‘>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.