Ljusa utsikter för Sverige

Konjunkturinstitutet presenterade på torsdagen sina senaste siffror för Sveriges framtid.

Så positiva om ekonomin som de svenska hushållen är nu har de inte varit sedan september i fjol. Förtroende- indikatorn, CCI, steg till 12,3 jämfört med 7,7 i juli. Svenskarna ser också ljusare på situationen på arbetsmarknaden. Det framgår av Hushållens Inköpsplaner som presenteras av Konjunkturinstitutet.

HEJA SVERIGE: KI höjer prognoserna.

De svenska hushållen är nu mer optimistiska om både den egna ekonomin (mikroindex) och Sveriges ekonomi (makroindex). Men medan makroindex ökade rejält var ökningen i mikroindex relativt marginell.

Hushållen anser fortfarande att det är rätt tillfälle att köpa kapitalvaror. Inflationsförväntningarna på 12 månaders sikt föll till 1,7 procent i augusti från 1,9 procent i juli.

Orderingången till den svenska industrin har varit fortsatt stark de senaste månaderna, framförallt från exportmarknaden. Orderläget är bra och produktionsvolymen har höjts ytterligare.

Konfidensindikatorn ligger kvar på samma nivå som förra månaden, dvs. klart över det historiska genomsnittet. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste månadsbarometer.

Konfidensindikatorn (säsongskorrigerad) låg på 4 i augusti (4 månaden innan) för tillverkningsindustrin och motsvarande siffra för byggindustrin var -11 (-9). Än har dock inte företagen börjat nyanställa, utom i vissa delbranscher där resursutnyttjandet är högt, t.ex. i motorfordonsindustrin.

Ingen jobbtillväxt ännu
Inför de närmaste månaderna räknar företagen med en fortsatt god produktionstillväxt. Flertalet delbranscher räknar med att sysselsättningen blir ungefär oförändrad under perioden.

Byggkonjunkturen har förbättrats de senaste månaderna. Orderingången har ökat betydligt och företagen blir alltmer nöjda med uppdragsvolymen. Förbättringen av efterfrågan har ännu inte inneburit att byggande och sysselsättning har ökat, men en stabilisering har skett. Företagen räknar inte med några större förändringar de närmaste månaderna. Såväl orderingång som byggande och sysselsättning väntas bli ungefär oförändrade under perioden.

För handeln blev utfallet något svagare än vad företagen hade räknat med. Inom såväl handel med motorfordon som dagligvaruhandel uteblev den väntade tillväxten och för sällanköpsvaruhandeln blev försäljningstillväxten något svagare än väntat. Sällanköpsvaruhandeln är dock optimistisk inför de närmaste månaderna och räknar med en stark försäljningstillväxt. Även handeln med motorfordon förutser en ökad försäljning medan dagligvaruhandeln bedömer att försäljningen blir ungefär oförändrad.

Efterfrågan på privata tjänster har ökat ytterligare de senaste månaderna, men tillväxten var svagare än vad företagen hade räknat med. Orderläget i sektorn är fortfarande svagt och antalet anställda har fortsatt att minska totalt sett. Företagen är optimistiska inför de närmaste månaderna och räknar med en påtaglig efterfrågetillväxt. Efterfrågeförbättringen väntas ännu inte leda till ökad sysselsättning, men företagen räknar med en stabilisering under perioden.

Höjda prognoser
Sveriges ekonomi överraskade positivt under det andra kvartalet och det fortsätter att gå bra framöver när framför allt företagens investeringar växer allt snabbare. Även i denna konjunkturuppgång släpar arbetsmarknaden efter men sysselsättningen ökar efter årsskiftet och växer starkt 2006.

Den svenska tillväxten väntas uppgå till 3,5 procent i år, till 3,0 procent 2005 och till 2,9 procent 2006. I den tidigare prognosen från den 18 juni spåddes en tillväxt på 2,9 procent i år, 2,7 procent 2005 och 2,8 procent 2006.

Den öppna arbetslösheten väntas uppgå till 5,5 procent av arbetskraften 2004, till 5,1 procent 2005 och till 4,6 procent 2006. Den tidigare bedömningen var 5,6 procent för 2004, 5,3 procent 2005 och 4,7 procent 2006.

KPI väntas stiga 1,0 procent 2004, 2,1 procent 2005 och 2,5 procent 2006 jämfört med tidigare prognos om 0,9 procent 2004, 2,0 procent 2005 och 2,4 procent 2006.

Inflationen enligt UND1X exklusive energi väntas landa på 1,3 procent, på 1,4 procent respektive på 1,8 procent. Tidigare prognos var 1,2 procent i år, 1,4 procent 2005 och 1,7 procent 2006.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco