Lönsam rabattstrategi
Ett sätt att värdeinvestera är att sålla fram låga värderingsmultiplar och sedan köpa småslattar i vartenda sådant bolag utan analys. Dessa naiva strategier har över tid överavkastat, inte slumpartat utan på grund av mänskliga tillkortakommanden.
Rent konkret: ingen vill äga aktierna där det sannolikt haglar in negativa rubriker medan många trender gått åt fel håll. Att köpa underpresterares elände fungerar dock. Börsen överreagerar och lönsamhet drivs upp igen (mean reversion). Ledningsbyte, kostnadsstålbad eller uppköp/samgåenden kan vara vägar dit.
I Affärsvärlden 7/2017 publicerades en korg med 30 nordiska börsbolag med betydande rabatt mot stamaktiens synliga egenkapital, p/tbv. Den huvudsakligen norska korgen bestod då till största delen av oljesektorns offshoresegment, rederier samt småbanker. Totalavkastningen de senaste tolv månaderna blev god, med i snitt 14 procent mot Stockholmsbörsens OMXSGI på 6 procent. Detta utan valutajustering, så i svenska kronor gick det ännu bättre (1 av 30 bolag var svenskt och den svenska kronan försvagades).
I dagens uppdaterade tabell består Norges dominans, med inslag av offshore och rederi, men den minskas av oljeprisets återhämtning. I stället knips fler platser av småbanker, som utmanas av digitalisering och regleringar, och av fastighetsbolag, som står inför en potentiell marknadstopp inom både bostäder och kommersiellt.
Köpråden SBB (nr 17/2017), HK Scan (nr 43/2017) och Bonheur (nr 46/2017) kvalar alla in.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.