Max Matthiessen: Det kan fortfarande bli ett tomterally

Trots mer hökaktiga centralbanker och förnyad virusoro är riskviljan fortsatt stark och hoppet om någon form av tomterally består, om än under något förhöjd volatilitet. Det skriver Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen. Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT / och Max Matthiessen

Vid en första anblick verkar den förnyade virusoron och de mer hökaktiga centralbankerna kunna motivera investerarna att ta hem sina vinster, säger Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, i en makrouppdatering. Omikron har gett upphov till en rädsla för en virusledd inbromsning i konjunkturen. Samtidigt stramar centralbankerna åt.

”Men givet att vi under året inte har haft någon större korrektion än 5%, efter att köparna åter igen tagit kommandot, är riskviljan trots allt stark. Hoppet till någon form av ”tomterally” kvarstår alltjämt om än under en något förhöjd volatilitet”, skriver han.

Han menar att även om man inte ännu har besvarat hur effektiva vaccinen är mot omikron bör de negativa ekonomiska effekterna vara begränsade. Detta då samhället blir mer anpassningsbart för varje ny virusvariant.

Inte läge blåsa faran över –  men fortsatt potential för tomterally

Samtidigt är Federal Reserve uppenbart oroad över den höga inflationen och att en ny virusvåg kan skapa ytterligare produktionsstörningar. Marknaden prisar in tre räntehöjningar under 2022 med den första i juni, men det finns nu en ökad sannolikhet för en marshöjning, skriver Jon Arnell.

Riksbanken å sin sida har till skillnad från Federal Reserve inte inlett någon avtrappning i stimulanserna, men ser nu en åtstramning i horisonten.

Samtidigt väntas ECB behöva gå varsamt fram, då den ekonomiska utvecklingen är i ett känsligt läge. Direktionen ser en låg sannolikhet för en räntehöjning nästa år, men ” utesluter inte att
2023 blir året då räntan justeras på uppsidan”, skriver Jon Arnell.

Att marknaderna ska hantera dessa åtstramningar från centralbankshåll, samtidigt som omikron kan leda till en konjunkturavmattning skapar volatilitet, skriver Jon Arnell. Men han pekar samtidigt på att centralbankerna med välbalanserad kommunikation kan leda marknaden rätt. Han menar att vi snarare är i ett läge där man lättar på gasen än bromsar.

”Vi vill inte blåsa faran över för omikron, men potentialen finns för en mindre negativ påverkan i och med mildare symptom, ett mer bärkraftigt samhälle och fortsatt begränsade dödsfall samt att vaccinet är motståndskraftigt. Vi ser därmed en förnyad kraft i konjunkturen och återöppningen när osäkerheten bedarrar”, säger Jon Arnell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.