MedCaps VD efter succé-rapporten: Stort utrymme för belåning

Linc-ägda MedCap uppvisar sitt bästa kvartalsresultat någonsin och satsar framåt på förvärv. En stark balansräkning tillåter ökad upplåning och bolagets marknad är mindre påverkad av en osäker omvärld än många andra. Det säger bolagets VD Anders Dahlberg.
anders-dahlberg

Efter en rapport som visar bolagets starkaste justerade Ebita-resultat någonsin, har börsen reagerat med att höja MedCaps börskurs nära 18% under dagen. 97,5 Mkr i vinst för kvartalet motsvarar en ökning med 20% jämfört med samma tid förra året, justerat för förvärvsrelaterade kostnader.

Kurslyftet hämtar in ett rejält tapp som skedde under Q1, så att utvecklingen över 12 månader landar på drygt 1%, och över tre år på 200%.

Serieförvärvarens VD Anders Dahlberg är nöjd.

“Det är roligt att se sådant gensvar, även om jag ägnar mig åt bolaget snarare än börskursen. Vi har haft en fin utveckling under första halvåret, där andra kvartalet är det bästa hittills. Det baseras på att två av våra tre affärsområden går väldigt bra”, säger han.

Danskt utropstecken

Området Hjälpmedel har främst vuxit genom förvärv som gjordes under sista kvartalet ifjol och det första i år, medan Medicinteknik haft en fin organisk tillväxt med starka marginaler. Specialistläkemedel släpar något efter de andra, men för koncernen uppnåddes en justerad Ebita-marginal på 18,7%

“Vi fokuserar på att stärka Specialistläkemedel och utropstecknet där är att vi gjort ett förvärv under juli som över tid kan bidra till tillväxten”, säger Dahlberg.

Förvärvet av danska XGX Pharma tillför en omsättning på 51 MDKK med 35% Ebitda-marginal, genererad av sju produkter på marknaden, och en pipeline med ytterligare 20 produkter. Förvärvet gjordes i juli och påverkar inte Q2:s resultat.

Moget medtech

Inom andra delar av life science-sektorn kämpar bolagen med både finansiering och värderingar. I en intervju förra veckan kallade VD för MedCaps storägare Linc, Karl Tobieson, biotech-området för “bottenfruset”.

Inom medtech ser det stabilare ut, enligt Dahlberg, särskilt eftersom hans portfölj innehåller produkter till mogna, kommersiellt bevisade marknader.

Med 9,2 mdr kronor i börsvärde är MedCap ungefär hälften så stort som Addlife, ett bolag som delar strategin att förvärva mindre bolag inom lönsamma nischer i en decentraliserad struktur.

Dahlberg vill inte säga om man jagar Addlife i storlek men säger att “en hörnsten” är att använda en stark balansräkning för att göra förvärv med den finansiella målsättningen att öka resultatet 15% per år.

“Det kräver både att vi växer organiskt och gör förvärv. Ambitionen är att lägga till nya plattformar som verkar i beprövade, etablerade marknader”, säger han.

De kandidater man tittar på omsätter i normalfallet 50-250 Mkr.

Utrymme för belåning

Förvärvet av XGX Pharma minskar den redovisade kassan för Q2, som låg på 335 Mkr. Men VD menar att det utöver likvider finns stort utrymme för belåning, inom ramen för det mål som tillåter en skuld på upp till 3x ebitda-resultatet.

“I Q2 låg vi på -0,7, alltså en nettokassa. Även efter förvärvet hamnar vi precis över nollan. Det lämnar stort utrymme att använda balansräkningen för förvärv”, säger han.

Stora delar av life science-sektorn ser USA som den mest dynamiska och lönsamma marknaden. Illustrerat av bland annat Astra Zenecas 480-miljarderssatsning, som offentliggjordes under tisdagen.

Lockar USA även er?

“Tittar vi 20 år tillbaka, till vår start, så har vi växt via förvärv i Sverige och i Norden. Sedan blev det naturligt att titta på Benelux, Tyskland och Storbritannien, där vi gjort förvärv de senaste åren. Där finns fortfarande mer att göra på dessa marknader, men ingenting utesluter något annat”, säger MedCaps VD.

Vad gäller affärsområdena vill han inte utse något till mer lovande än de andra framöver, som skulle göra att man borde förändra balansen mellan dem i portföljen. Alla tre har “attraktiva möjligheter för kapitalallokering.”

Många VD:ar pratar om osäkerhet som det “nya normala”. Hur påverkar omvärldsfaktorer er?

“Det är specifikt för respektive dotterbolag, som har sina egna utmaningar. Men generellt verkar vi i en miljö där fokus ligger på relevanta upphandlingar snarare än konsumentmarknader. De är typiskt sett inte så konjunkturberoende, men det är klart att man har respekt för hur budgetar och kapaciteter i hälsosektorn påverkas”, säger han.

MedCaps ägare och portfölj

Knappt 20% av MedCap ägs av Linc. Under dem på ägarlistan står ett antal fonder, där de största innehaven finns hos Lannebo, Swedbank Robur och Spiltan.

MedCap står för drygt hälften av Lincs portföljvärde och grundaren, som också är styrelseordförande, Bengt Julander, har varit en drivande kraft bakom MedCap.

MedCaps portföljbolag idag är Abilia med dotterbolag, Cardiolex, Inpac, Multi-Ply, Unimedic, Trident, Erimed, Huka, Toul Meditech, Danrehab, och Swedelift. 

LÄS ÄVEN:

Linc-chefen om bottenfrusna sektorn: “Finns pärlor”

Addlifes VD ser tusen uppköpskandidater: “Mycket attraktivt därute”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.