Miljardärernas nya rederijätte

Två av Norges rikaste – John Fredriksen och Kjell Inge Røkke – har ingått ett avtal om att skapa världens fjärde största offshorerederi, skriver Dagens Næringsliv.

Solstad Offshore, Farstad och Deep Sea Supply ska slås samman och bilda världens fjärde största offshorerederi med namnet Solstad Farstad. I flottan finns 154 fartyg, varav 66 av typen Supplyfartyg (PSV), 55 Ankarhanterare (AHTS) och 33 Construktion Supply Vessel (CSV), skriver Dagens Næringsliv och hänvisar till ett pressmeddelande.

Solstad Offshore föreslås bli den nya rederijättens moderbolag med ekonomisk uppbackning från Kjell Inge Røkkes industrikoncern Aker och John Fredriksens investmentbolag Hemen Holding. Miljardären John Fredriksen är även största aktieägare i Deep Sea Supply via Hemen Holding.

– Det är starka ägare som har muskler till att stötta detta företag, säger Kim Andre Uggedal, analytiker på Fearnley Securities, till Dagens Næringsliv.

Analytikern tror däremot inte att konsolideringen får någon större effekt på marknaden.

– Jag tror på principen att man är starkare tillsammans. Men det är inte självklart att om du slår samman tre dåliga företag till ett att det blir ett bra resultat, säger han till Dagens Næringsliv.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här