Missnöjet växer bland Ericssons ägare
Det blåser upp till allt hårdare storm runt Ericssons ledarduo, Kurt Hellström och Lars Ramqvist. Under onsdagen stod det klart att förtroendekrisen i bolaget är ett faktum och flera röster höjdes som krävde ledningens avgång. Dessutom dömdes bolagets krishantering och kommunikationsförmåga ut av en enig expertkår.
Även i ägarled talar man nu öppet både om att problemen på mobilsidan är alltmer oroande och om att informationsgivningen är i strykklass.
”Det har ju inte varit någon hemlighet att de haft problem med mobilerna, och det är bara att hoppas att de skaffar sig ett bättre grepp om den problematiken hyfsat snabbt nu. Men det är på informationssidan det är riktigt alarmerande. Kommunikationen har sedan en längre tid varit en av bolagets svagaste punkter och det är ju uppenbart att de inte lyckats komma tillrätta med den” säger Christer Elmehagen, VD för AMF Pension.
Även på mindre ägare som Länsförsäkringar och Banco Fonder var man under gårdagen klart missnöjd med ledningens sätt att agera.
”Ur informationssynpunkt tycks de varken ha koll på vad de säger eller när de gör det, och de har ett trist track record med tanke på de läckor som funnits tidigare”, säger Anders Malmborg, VD för Banco.
Att problemen runt krishanteringen även bidragit till att sänka aktiekursen de senaste dagarna, slår Magnus Bakke, aktiechef på Robur, fast.
”Ericsson kan inte kommunicera med marknaden, det är inte så konstigt att den då sätter en högre riskpremie på bolaget. I övrigt är det stora orosmolnet hur stora förseningar det blir på systemsidan, vilket i sin tur påverkar tillväxten på systemsidan”, säger Magnus Bakke.
I de riktigt brännbara frågorna om huruvida den nuvarande ledningen är den rätta för att lösa Ericssons kris, eller om Kurt Hellström och Lars Ramqvist måste avgå, är det dock locket på som gäller.
”Vi gör självklart en bedömning av företagets framtid på basis av de sista dagarnas nya information, men vi håller våra synpunkter för oss själva. Vår uppgift är att utnyttja den information vi har till att göra bra affärer för våra kunders räkning, det finns ingen poäng med att redovisa dem offentligt”, säger Gunnar Blix, ansvarig för ägarfrågor på Skandia.
Inte heller på Alecta ( f d SPP), som är tredje största ägare i Ericsson är man beredd att göra några kommentarer i ledningsfrågan.
”Till viss del håller vi med om kritiken mot deras informationsgivning men i övrigt har vi svårt att uttala oss just nu. I och med att vi är så pass stora ägare i bolaget kan vi inte riskera att eventuella uttalanden skulle få en kurspåverkande effekt”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.
På institutioner som Första, Andra eller Tredje AP-fonden vill man inte göra några som helst uttalanden varken kring bolaget eller det faktum att kollegan, Fjärde AP-fonden, som Ekonomi24 tidigare rapporterat om, nu öppet tar ställning mot den ”överrocksmodell” (det vill säga att en före detta VD som Lars Ramqvist nu sitter som styrelseordförande i bolaget) som bolaget styrs enligt.
Lars-Erik Forsgårdh, VD på Aktiespararna, som annars inte är kända för att hålla låg profil i medierna, förklarar den kompakta tystnaden med att alla större ägare nu samlar sig inför bolagsstämman om två veckor.
”Det här ämnet är lite för hett för att kommentera just nu”, säger han.
”Vi håller själva som bäst på att diskutera hur vi ska agera då, och i bästa fall slipper vi kommentera något innan dess. Skulle det hända något anmärkningsvärt innan dess, där våra medlemmar kräver att vi tar position i någon delfråga, utesluter jag dock inte möjligheten att göra något slags utspel.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.