Monica Caneman toppar styrelseproffslistan

Styrelsekarusellen på börsen närmar sig samma hastighet som den omtalade vd-karusellen. Det senaste året har fyra nya passagerare plockats upp i farten - medan sju stycken åkt av.

NR 1: Monica Caneman med sju styrelseuppdrag.

Parallellt med att vd-karusellen på börsen ständigt noterar nya hastighetsrekord, har vårens bolagsstämmosäsong resulterat i hela havet stormar i börsbolagens verkliga finrum.

Det framgår av SIS Ägarservices sammanställning av Sveriges styrelseproffs år 2003 jämfört med år 2002.

Antalet näringslivsprofiler som i år kan göra anspråk på titeln, så som de definieras enligt SIS Ägarservice, är 26 stycken.

HEJ DÅ: Björn Svedberg. Vi kan väl höras.

För att kvala in krävs minst fem styrelseuppdrag i börsnoterade bolag, och en av dem som inte längre uppfyller kravet är Wallenberg-veteranen Björn Svedberg som har lämnat tre styrelser under året: Eniro där han dessutom var ordförande, samt Gambro och Pyrosequencing.

Å andra sidan vilar det ett tungt ansvar på honom i egenskap av styrelseordförande i onoterade 3 (fd Hi3G), vilket är det hårt pressade Investors mest kostsamma och prestigefyllda investering.

Finansmannen Jonas Wahlström har även han lämnat tre börsstyrelser sedan förra året, troligen för att frigöra tid för den nya styrelseplatsen i Drott.

DAHLBO: Bilden togs 1995.

Två av dessa har dock övertagits av en av hans sfärfränder Stefan Dahlbo, bland annat tidigare vd för Hagströmer & Qviberg, som därigenom tar plats som en av listans fyra nykomlingar.

Nykomling är även årets verkliga raket på listan, Monica Caneman, som gled rakt in på listans förstaplats med sju uppdrag jämfört med fyra förra året.

Elaka tungor kan visserligen påpeka att hon dels sitter i relativt små bolag, dels inte har ett enda ordförandeuppdrag bland uppdragen. Men hennes rekordsnabba klättring står ändå som en stark och viktig symbol för vårens stora trend, att kvinnorna generellt flyttat fram sina positioner i styrelserna rejält.

FICK FINT PRIS: Roland Nilsson.

Ny bland styrelseproffsen är även tidigare Scandicchefen Roland Nilsson som utnämndes till Årets Ledare av Affärsvärlden år 2000. Han tillhör även den lilla klick direktörer som får räknas som börsens mest upptagna män, det vill säga de som har flest uppdrag utanför sitt ordinarie vd-uppdrag.

I denna klubb har han sällskap av Mats Qviberg (6 styrelseuppdrag vid sidan av vd-uppdraget), Fredrik Lundberg (5), Anders Nyrén (5), Marcus Wallenberg (3), Erik Paulsson (3), Fredrik Palmstierna (3) samt Patrik Tigerschiöld och Tomas Franzén (3 vardera).

Nykomlingar i styrelsetoppen…

Monica Caneman, 49 år. Capona, Frango, Nocom, Poolia, Resco, XponCard Group, Öresund.
Stefan Dahlbo, 44 år. Hagströmer & Qviberg, HQ Fonder (SO), Johnson Pump, Klövern (SO), Wihlborgs.
Roland Nilsson, 53 år. A-Com (SO), Drott, Frango (SO), Nordic Shoes & Accessories (VD), Proffice.
Lars Spongberg, 58 år. Addtech, Biora, LGP Telecom Holding, Munters, Westergyllen

…och de som inte platsar längre:
Mats Olsson, 55 år. Lämnat Syrico och TurnIT. Kvar i Fenix Outdoor, IAR Systems, KnowIT (SO), Traction
Björn Svedberg, 66 år. Lämnat Eniro (f d SO), Gambro, Pyrosequencing. Kvar i Investor, Nefab (SO), Saab.

HEJ DÅ: Björn Wolrath. Vi kan väl höras.

Björn Wolrath, 60 år. Lämnat JP Nordiska (f d SO), Mind, NGM Holding. Kvar I Countermine (SO), Gotlandsbolaget.
Tuve Johannesson, 60 år. Lämnat Gorthon Lines (f d SO). Kvar i Cardo, IFS, SEB, Swedish Match.
Dag Tigerschiöld, 61 år. Lämnat Axis. Kvar i Kinnevik, LGP Telecom Holding, Skanditek, Öresund.
Jonas Wahlström, 45 år. Lämnat Avanza, HQ Fonder, Wihlborgs. Kvar i Skistar, Johnson Pump (SO). Tagit ett nytt uppdrag i styrelsen för Drott.
Tomas Franzén, 41 år. Lämnat Allgon och Epsilon. Kvar i BTS Group, OEM International (suppleant), ProactIt Group och ny i Song (VD).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.