Morgan Stanley: Sampo-exit kan vara positivt för Nordea

Sampo kan på sikt dumpa sitt innehav i Nordea, enligt en analys från Morgan Stanley, rapporterar Bloomberg News. Det skulle i så fall bli en katalysator för en omprövning av den amerikanska investmentbankens syn på Nordeas aktie.

Saken är inget som görs i en handvändning, konstaterar Morgan Stanley, om än är det dock en ”svår men tänkbar” möjlighet att Sampo gör exit ur Nordea, skriver investmentbanken.

Ett problem med Sampos innehav är vad Morgan Stanley menar är konglomeratrabatt. Så kallad konglomeratrabatt är en tendens där marknaden värderar konglomeratet lägre än summan av dess enskilda delar. Försäljning skulle således inte ge några större ekonomiska fördelar, men däremot ge stöd åt Nordeas aktiekurs då rabatten bör minska i ett sådant scenario.

Morgan Stanley ser positivt på en potentiell försäljning, som dessutom skulle öka synligheten av Nordeas avkastning och även öka antalet fria aktier på den öppna marknaden, enligt analysen.

Analysen utgår från att Nordeas organiska lönsamhet gör dess 70-procentiga utdelning ”just över gränsen för att anses vara hållbar”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.