Nokia-aktien rasar efter kvartalsrapporten

Nokia-aktien rasar över 15 procent efter bolagets kvartalsrapport och att VD:n Pekka Lundmark uttalat att bolaget ska göra allt i sin makt för att bli marknadsledande inom 5G. Det rapporterar Bloomberg News.
Lundmark har efter rapporten berättat att bolaget har bestämt att man ska investera så mycket som krävs för att vinna 5G-racet.

Bolagschefen har avböjt att kommentera om hur utsikterna ser ut för en återinförd utdelning, utan styrelsen ska utvärdera den finansiella positionen i slutet av året. Då väntas man veta mer om hur mycket 5G-investeringarna förväntas kosta.

Det sker mot bakgrund av att Nokia-konkurrenten Samsung vann ett avtal värt 6,6 miljarder dollar nyligen för att förse Verizon med 5G-lösningar. En analytiker menar att det markerar en stor förlust för Nokia, givet dess affärsrelation med Verizon.

Investmentbanken Inderes bedömer att Nokia nu verkar erkänna problemen publikt och börjar ta rätt åtgärder för att uppnå en långsiktig turn-around. Det negativa är att man är på väg mot betydande strukturella förändringar, vilket väntas ta tid och pengar i anspråk.

Telekombolaget redovisade under morgonen något lägre omsättning än förväntat under tredje kvartalet. Rörelsevinsten ökade och hamnade strax under förväntningarna. Bolaget sänker samtidigt marginalprognosen för 2020.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här