Nordea: En lättnad med lägre inflationsförväntningar i Sverige

Att inflationsförväntningarna i Sverige har fallit är en lättnad, skriver Nordea i en kommentar.
Nordea: En lättnad med lägre inflationsförväntningar i Sverige - nordea-huvudkontor-affarsvarlden-700_binary_6870733.jpg

Banken noterar att förväntningarna föll för samtliga tidsperioder, inklusive den viktigaste femåriga tidshorisonten.

”Sammantaget minskade inflationsförväntningarna och ligger strax över målet på 2 procent på längre sikt, vilket är en lättnad för Riksbanken”, skriver Nordea.

Den stora undersökningen från Prospera, som görs på kvartalsbasis och som omfattar fem intervjugrupper till skillnad från månadsenkäten som omfattar endast penningmarknadens aktörer, har genomförts under perioden 2-14 mars.

Undersökningen visar att svenskarna ser inflationen falla till 5,7 procent på ett års sikt, jämfört med 6,1 procent som var bedömningen i december. För tidshorisonterna 2 och 5 år väntas inflationen bli 3,1 procent (3,5) respektive 2,24 procent (2,36). Kärninflationen om fem år väntas också bli på lägre 2,20 procent (2,31).

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG