Nordea höjer inflationsprognos för Sverige

Nordea menar att inflationen även är på väg till Sverige. Banken räknar med att KPIF-inflationen steg 2,1% i augusti, främst drivet av högre energipriser.
Nordea
Jonas Ekströmer/TT
Nordea reviderar upp inflationsprognosen för det kommande året, främst drivet av globala trender. Även logistikproblem består och fraktpriser har fortsatt att stiga under sommaren, något som sannolikt kan trycka upp priser på vissa varor skriver banken.

Emellertid tror banken att inflationen kommer falla längre fram på grund av att löneökningar inte är tillräckligt höga för att stabilisera inflationen på 2%.

På tisdag den 14 september publicerar SCB inflationen för augusti. Nordeas prognos för KPIF ligger hela 0,7 procentenheter högre än Riksbankens prognos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.