Nordea ser fortsatt en första räntesänkning i maj

Den svenska inflationsstatistiken för december kom in något högre än vad Nordea förväntat sig, vilket delvis hängde samman med högre elpriser.
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea. Foto Pontus Lundahl / TT

Banken spår en första räntesänkning i maj.

”Kärninflationen tog fart efter de svaga värdena i oktober och november, ungefär i linje med vår prognos. Utfallet förändrar inte den övergripande bilden av att inflationen är på väg ned”, skriver storbanken i en snabbkommentar.

”KPIF-inflationen stiger i januari men faller därefter och håller sig kring målet på 2 procent, vilket innebär att Riksbanken kan lätta på bromsarna. Vi ser den första räntesänkningen i maj”, uppger Nordea.

Tidigare idag inkom inflationsstatistik för december. Swedbank har efter statistiken tidigarelagt när man tror att det bli en första räntesänkning från Riksbanken till i maj. Tidigare bedömning var i juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.