Nordnet får anmärkning samt sanktionsavgift om 100 miljoner från FI

Finansinspektionen (FI) har tilldelat nätmäklaren Nordnet en anmärkning för brister i sin tjänst för intradagsblankning. Bolaget tvingas även betala en sanktionsavgift om 100 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande.
Nordnet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Nordnet bedöms dessutom haft brister i sina interna riktlinjer och rutiner, sin riskhantering och riskbedömning, samt i omsorgen om sina kunder.

Utredningen visar att företaget genom sin tjänst för intradagsblankning erbjudit en mindre del av kunderna ett större utbud av blankningsbara aktier än vad banken gjort i sina övriga blankningstjänster.

Nätmäklaren har inte kontrollerat att det funnits tillräckligt med aktier tillgängliga innan kunderna har tillåtits att blanka aktier, vilket gjort att det funnits stor risk för att kunderna har blankat aktier utan täckning – så kallad nakenblankning. Enligt FI fanns det redan 2018 brister kring Nordnets rutiner i frågan.

”Nordnet har erbjudit en bristfällig tjänst som riskerat att medverka till brister och problem på värdepappersmarknaden. Det är särskilt anmärkningsvärt att banken tidigare har lyft bristerna med tjänsten utan att ha vidtagit nödvändiga åtgärder. Den typen av agerande riskerar att skada förtroende för en välfungerad marknad”, kommenterar FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco