Norsk advokatbyrå in i Sverige

En känd norsk affärsjuridisk byrå fusioneras med en svensk advokatbyrå. "Målet är att bli störst i Norden", säger Schjødts styrelseordförande Olav Kolstad.

Den svenska advokatbyrån Hamilton med cirka 65 advokater och cirka 215 miljoner kronor i arvodesintäkter går ihop med den norska advokatbyrån Schjødt.

-Målet är att bli störst i Norden, säger Schjødts styrelseordförande Olav Kolstad.

Norska Schjødt är en fullservicebyå som i dagsläget har kontor i Oslo, Stavanger, Ålesund, Bergen och London. Byråns omsättning har ökat i år och väntas landa på över miljard norska kronor för 2019.

Fusionen mellan de två nordiska byråerna blev helt klar under ett möte i Oslo på tisdagen. Den nya advokatbyrån kommer att ha cirka 250 jurister med kontor i Norge, Sverige och Storbritannien. Firman blir i ett slag en av Nordens största firmor sett till omsättning och blir också den första svensk-norska advokatfirman inom premiumsegmentet.

Andra nordiska firmor som har gjort entré på den svenska marknaden har tidigare kommit från Finland och på relativt kort tid blev de aktörer att räkna med på den svenska advokatmarknaden – Hannes Snellman samt Roschier – som båda etablerade sig här genom enskilda delägare snarare än övertagande av en svensk byrå.

Ny färsk branschrapport över de svenska affärsjuridiska byråerna – beställ den här.

Sverige har boomat de senaste åren, inte minst eftersom private equity-bolagen varit så pass aktiva och vuxit till sig. Skulle inte Schjødt ha gjort entré tidigare?

-Vi tror starkt på den svenska marknaden på lång sikt. Tidpunkten för samgåendet är ideal för vår del då det är vår starka utveckling de senaste åren som möjliggjort ett samgående av denna dignitet, säger Hamiltons nuvarande managing partner Emma Berglund Uväng.

Finns det tecken på att festen håller i sig?

-Vår verksamhet har sådan djup och bredd att vi är relativt konjunktur-hedgade. Om transaktionsvolymerna går ner så ökar typiskt sett trycket för våra tvistemåls- och obeståndsavdelningar.

Ett tvisteteam lämnade nyligen Hamilton och gick till den svenska advokatbyrån Setterwalls, vad är planen för er där framöver?

-Schjødt är otroligt starka inom tvistelösning som också är ett av firmans fokusområden. Vi har ett fantastiskt starkt tvistelösningsteam i Sverige och ser detta som ett område det kan bli aktuellt att investera ytterligare i framöver.

Att Schjødt går in i Sverige, varför sker det nu?

-Schjødt har haft som ambition att som den första ledande firman etablera ett premiumerbjudande i både Norge och Sverige. Det finns stora synergier och betydande tillväxtmöjligheter på den svenska marknaden. Vi har gemensamt identifierat att det finns en stor efterfrågan på en skandinavisk one-stop shop för klienter med verksamhet i Sverige och Norge, svarar hon.

Advokatbyrån Hamilton försvinner den 1 januari 2020. Då genomförs sammanslagningen och den sammanslagna firman kommer från och med det datumet att verka under namnet Schjødt. Det blir Erling Ueland, i dag managing partner i Schjødt, som blir MP för den sammanslagna firman. Hamiltons nuvarande managing partner Emma Berglund Uväng blir delägare i Schjødt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.