Northvolt får lånelöfte av Europeiska investeringsbanken

Europeiska investeringsbanken (EIB) har träffat en principuppgörelse med Northvolt om ett miljardlån. Det ska användas till att bygga en fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i Skellefteå.

Förhandlingarna är dock ännu inte helt slutförda, enligt ett pressmeddelande från EIB.

“I avvaktan på att det så kallade förfarandet för “due diligence” och förhandlingarna slutförs planeras en EIB-finansiering uppgå till 350 miljoner euro”, skriver EIB.

EIB har tidigare hjälpt till att lånefinansiera Northvolts testfabrik i Västerås.

“Det lån på 350 miljoner euro till Northvolt som i dag godkändes i princip av vår styrelse är den största direkta EIB-finansiering som någonsin godkänts för batteriteknik och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Northvolt under de kommande månaderna för att ingå avtalen”, skriver EIB:s vice ordförande Andrew McDowell i en kommentar.

Näringsminister Ibrahim Baylan välkomnar EIB-beslutet som väldigt tillfredställande.

“Ett stort steg mot storskalig batteriproduktion i EU och ett fossilfritt samhälle”, skriver han i en kommentar.

Dagens Industri var först ut med att rapportera om att EIB gjort upp om ett nytt miljardlån. Enligt tidningen beräknas Northvolts planerade fabriksbygge kosta cirka 30 miljarder kronor. Första etappen beräknas kosta 16,4 miljarder.

Northvolt skrev i måndags på ett leveransavtal med lastbilstillverkaren Scania, som enligt uppgift också överväger att skjuta till kapital till Northvolts fabrikssatsningar.

Ikea-ägaren Ingka Group överväger också att delta i finansieringen av Northvolts fabriker, enligt en talesperson för bolaget som pratat med Reuters.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.