Nya avslöjanden: Affärer mellan svenska verkstadsjättar och ryska krigsindustrin

Expressen fortsätter med sin granskning av de svenska verkstadsbjässarna SKF, Atlas Copco och Sandviks försäljning av utrustning till den ryska krigsindustrin. I en ny artikel pekar tidningen på att ett 80-tal ryska bolag som tillverkar vapen och militär utrustning alla köpt in utrustning från trion.
Nya avslöjanden: Affärer mellan svenska verkstadsjättar och ryska krigsindustrin - atlas-copco-900
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bland annat har Kalasnijkovkoncernern gjort hela 73 inköp av Sandvik-produkter mellan 2013-2018.

På Atlas Copco bekräftar man uppgifterna i granskningen. Enligt Expressen har bolaget gjort 53 affärer i strid med sina egna regler. Det har lett till att man tillsatt en utredning.

Expressens granskning visar att bolagen medverkat i totalt mer än 1 000 affärer sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014.

Tidningen har tidigare skrivit om hur Sandvik sålt utrustning till en rysk vapenfabrik som tillverkar raketer som används i Ukraina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets