Oasmia och KI inleder samarbete kring drug delivery-plattform

Forskningsbolaget Oasmia Pharmaceutical har ingått ett samarbete med Karolinska Institutet kring sin drug delivery-plattform. Plattformen XR-17 ska förbättra intravenös tillförsel av existerande och nya läkemedel vid bland annat cancer och låg till grund för bolagets cancerläkemedel Apealea som godkändes i slutet av 2018.

”Apealeas europeiska marknadsgodkännande för äggstockscancer har visat på XR-17-plattformens potential att förbättra läkemedelslösligheten och där har vi en andra läkemedelskandidat som förbereds för kliniska studier i Schweiz i år”, säger Francois Martelet, vd på Oasmia, i ett pressmeddelande och tillägger:

”Vårt samarbete med professor Rolf Lewensohn och hans team vid institutionen för onkologi-patologi kan leda till nya användningsområden för teknologin och utveckling av nya läkemedel till nytta för cancerpatienter och andra patienter”.

Samarbetet ska generera ny information kring utveckling av nya läkemedelssubstanser och omfattar datagranskning och experimentella metoder för att få en djupare förståelse av plattformen XR-17 och substansformuleringar inom olika cancerindikationer med fokus på äggstockscancer.