”Orealistisk kursreaktion”
Stockholmsbörsen handlades ned på fredagen, även om en återhämtning noterades i sluthandeln. Nyheter kring amerikanska Citigroup förstärkte oron i banksektorn och ett förslag till en amerikansk hälsoplan satte press på Astrazeneca. Därtill kom amerikanska BNP-siffror in sämre än väntat.
“Det är en rekyl efter torsdagens uppgång tillsammans med ett ganska stort nyhetsflöde åt det negativa hållet. Läkemedelssektorn har varit fokus efter Obama-regeringens budgetförslag som föreslog sänkta priser på läkemedel”, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.
När börsen stängde var OMXS30 0,6 procent ned till noteringen 640,4. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.
Bankerna vände ned efter torsdagens stora uppgångar i sektorn. Swedbank föll 9,6 procent till 23:60 kronor, tyngd av att både Goldman Sachs och Royal Bank of Scotland dragit ned sina riktkurser för aktien. Dessutom har Moodys sänkt Swedbanks långfristiga kreditbetyg.
SEB sjönk 4,3 procent till 37:90 kronor, Nordea var 2,2 procent ned till 45:30 kronor och Handelsbanken förlorade 1,8 procent till 108:75 kronor.
Ett brant fall för amerikanska Citigroup bidrog till att utöka en tidigare nedgång i banksektorn. Citigroup har nått en överenskommelse med USA:s finansdepartement om en omvandling av en betydande del av statens preferensaktier till stamaktier. I och med omvandlingen kommer staten att äga upp mot 40 procent av banken. Samtidigt meddelade Citigroup att banken slopar utdelningen och att den gör en ytterligare nedskrivning med hänvisning till försämringen av finansmarknaden.
De europeiska läkemedelsbolagen handlades ned efter att Barack Obamas budgetförslag presenterats på torsdagen. Förslaget innehöll en ökning av de rabatter läkemedelsbolagen måste göra för patienter inom det så kallade Medicaid-programmet. Astrazeneca förlorade 5,7 procent till 287:50 kronor.
Presidentens plan kan komma att kosta Astrazeneca flera hundra miljoner dollar i förlorade intäkter över flera år, enligt Tony Jewell, talesman för Astrazeneca, enligt Bloomberg News.
Flera analytiker såg fredagens kursreaktion för Astrazeneca som överdriven.
“Den är inte realistisk baserat på den information vi har. Det är för tidigt att säga att planen blir enbart negativ för läkemedelsbolagen”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Bättre gick det för flera av de bolag som gynnas av den starkare dollarn. Atlas Copco steg 2,5 procent till 62:75 kronor.
Ericsson ökade 2,6 procent till 75 kronor. Förutom dollareffekten fick aktien även stöd av en rapport från analysföretaget dell”Oro som visade att bolaget försvarade sin marknadsandel på den globala marknaden för mobilsystem under det fjärde kvartalet.
West Siberian, som redovisade ett resultat som var långt under marknadens förväntningar, rasade 15,0 procent till 2:15 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.