Oscar Properties vill byta preferensaktier mot nyemitterade stamaktier

Styrelsen i Oscar Properties kallar till en extra bolagsstämma den 8 november 2019 för beslut om preferensaktieutbyte och företrädesemission.
Oscar Properties vill byta preferensaktier mot nyemitterade stamaktier - oscar-properties-oscar-engelbert-700_binary_6961074.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Stämman ska besluta om ett erbjudande till innehavare av bolagets preferensaktier och preferensaktier av serie B att frivilligt byta dessa till nyemitterade stamaktier samt en nyemission av stamaktier med företrädesrätt för bolagets stamaktieägare. Nedanstående är en sammanfattning av de två delarna i förslaget till extra bolagsstämma.

Utbyteserbjudandet

Utbyteserbjudandet är utformat som ett återköp av preferensaktier på villkor att det belopp till vilket preferensaktier återköps i sin helhet utnyttjas som betalning vid teckning av stamaktier i en nyemission. Härigenom erbjuds innehavare av preferensaktier att byta samtliga sina preferensaktier till nyemitterade stamaktier.

I syfte att möjliggöra utbyteserbjudandet föreslår styrelsen att den extra bolagsstämman beslutar om återköp av preferensaktier genom förvärvserbjudande och därtill hörande nyemission av stamaktier riktad till innehavare av preferensaktier. Styrelsen föreslår att varje preferensaktie som anmäls i utbyteserbjudandet ska berättiga till 25 nyemitterade stamaktier och att varje preferensaktie av serie B som anmäls i utbyteserbjudandet ska berättiga till 50 nyemitterade stamaktier. Slutliga villkor i den föreslagna nyemissionen förväntas offentliggöras senast den 6 november 2019.

Utbyteserbjudandet är villkorat av att såväl preferensaktier som preferensaktier av serie B motsvarande minst 70 procent av samtliga utestående preferensaktier respektive preferensaktier av serie B anmäls för utbyte. Styrelsen kan dock besluta att genomföra utbyteserbjudandet även vid en lägre anslutningsgrad, heter det.

Vid en acceptansgrad om 70 procent i utbyteserbjudandet kommer 34,6 miljoner kronor att bevaras årligen genom lägre utdelning, skriver Oscar Properties.

Företrädesemissionen

Styrelsen föreslår att den extra bolagsstämman beslutar om en nyemission av stamaktier med företrädesrätt för bolagets stamaktieägare. Slutliga villkor i den föreslagna nyemissionen förväntas offentliggöras senast den 6 november 2019.

Företrädesemissionen är villkorad av att minst 70 procent av utestående preferensaktier och preferensaktier av serie B anmäls för utbyte i utbyteserbjudandet. Styrelsen kan dock besluta att genomföra företrädesemissionen även vid en lägre anslutningsgrad i utbyteserbjudandet, heter det.

Bakgrunden till ovanstående förslag är att Oscar Properties behöver vidta finansiella åtgärder för att anpassa balansräkningen till rådande marknadsläge.

”Ett första steg i rekapitaliseringen var att säkra en förlängning av Bolagets obligationslån (vilket uppnåddes i maj 2019) och nästa steg är att förstärka likviditeten och det egna kapitalet genom utbyteserbjudandet och företrädesemissionen”, heter det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets