Pareto: Köpvärda skog- och massaföretag

Svagheten i skog- och massaföretag beror främst på investeringscykeln, samt något högre inventarier i Kina, och inte på en större nedgång i den underliggande efterfrågan. Det skriver Pareto i en sektoranalys.

Priset på långfibermassa (NBSK) och kortfibermassa (BHK) låg på en stabil prisnivå under 2018, men har sedan dess noterat en stadig nedgång i både Europa och Kina. Priset på långfibermassa i Europa är exempelvis ned 18 procent, noterar Pareto.

Pareto förväntar sig att framtida underliggande efterfråga kommer att vara hög samtidigt som utbudet kan komma att stramas åt, vilket innebär en liten risk för ytterligare prisnedgångar. Främst kommer framtida försäljning drivas av en ökad efterfråga på papper- och hygienartiklar från Asien samt en överlag stram marknad, och inte nödvändigtvis av cyklikalitet.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs försäljning av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar, som meddelades förra veckan, motsvarade ett bolagsvärde på 12,2 miljarder kronor. Den höga skogsvärderingen i affären, cirka 38.500 kronor per hektar skogsmark, kommer troligtvis att rikta fokus mot andra skogsägare såsom Stora Enso och SCA, menar Pareto.

Pareto höjer sin rekommendation för Billerud Korsnäs till köp från behåll, och justerar upp riktkursen till 145 från 120 kronor. Enligt Pareto har Billeruds försäljning av Bergvik Skog Öst raderat den finansiella risken för bolaget, och nu ligger fokus på att upprätthålla produktionsstabilitet.

Riktkursen för massa- och pappersbolaget Stora Enso sänks samtidigt till 14:50 från 15 euro och rekommendationen köp upprepas.

Även skogsbolaget SCA får en upprepad köprekommendation och en sänkt riktkurs till 94 från 95 kronor.

Pareto upprepar behåll för kartongtillverkaren Metsä Board och justerar riktkursen till 5:20 från 5:70 euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.