Pensionsmyndigheten säger upp fondavtal med fonder förvaltade av Celina Fondförvaltning

Alla fonder som förvaltas av Celina Fondförvaltning (tidigare Catella Fondförvaltning) sägs upp från premiepensionens fondtorg. Det framgår av ett pressmeddelande.
Pensionsmyndigheten säger upp fondavtal med fonder förvaltade av Celina Fondförvaltning - pensionsmyndigheten-900
Pensionsmyndigheten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Uppsägningen av fondavtalen kommer efter Pensionsmyndighetens utredning av förvaltarens avtalsefterlevnad. Utredningen visade att fondförvaltningen inte uppfyller de krav som fondavtalen kräver, framförallt när det gäller hantering av intressekonflikter i samband med närståendeaffärer.

”De skärpta kraven på fondförvaltare och fonder i premiepensionens nya fondavtal är en viktig del i spararskyddet på fondtorget. Här ser vi att vår löpande granskning fungerar och får en skyddseffekt för spararna”, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Totalt är det 27 128 sparare som äger någon av de fyra fonderna som nu sägs upp. Spararnas fondkapital förs nu över till AP7 Såfa eller andra valda fonder.

Fonder som avregistreras:
Catella Avkastningsfond A
Catella Småbolagsfond A
Catella Sverige Aktiv Hållbarhet A
Catella Sverige Hållbart Beta A
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.