Personlig tränare strukturerar tiden
– Jobba nu! Kämpa! Kom igen! Fyra kvar! Upp! Upp! Kom igen! Kom igen nu, Johan!
– Jag är som spagetti!
– Upp igen! Kom igen! Upp! Upp igen!
Det är en vanlig torsdagseftermiddag för Johan Cederbrant och hans personliga tränare Jannika Larsson. Vi befinner oss i ett litet exklusivt gym vid Stureplan. I lokalen råder dov belysning, på väggarna hänger helfigursspeglar med tjocka guldramar, de svarta gummimattorna känns mjuka under fötterna och ur högtalarna strömmar dansant nattklubbsmusik.
Men musik är ingenting som Johan Cederbrant kan tänka på.
Sammanbitet gör han sina armhävningar där ena handen – ömsom höger, ömsom vänster – är placerad på en boll. Förutom styrka gäller det att hålla balansen, ha kontroll, fokusera.
Svetten droppar.
Jannika Larsson pushar.
– En till! Kom igen! Kämpa! Snyggt! Bra jobbat!
Johan Cederbrant är egenföretagare inom marknadskommunikation. Han är 47 år och har haft Jannika som personlig tränare i drygt ett år. Målet var att komma i form.
– Jag trodde man kunde leva på gamla meriter, hade spelat fotboll på ganska hög nivå när jag var ung. Men plötsligt hade det gått 20 år utan träning.
Första passet blev en chock och han hade grav ångest de första månaderna före träningen. Men sedan såg han hur kilona rasade, hur han blev starkare och framför allt: han sov bättre om nätterna. Nu blir det personlig träning två gånger i veckan, vilket kostar honom 6 000 kronor i månaden.
– Det är en investering, min livförsäkring, mitt sätt att pensionsspara.
Enligt egen utsago saknar han förmågan att driva sig själv lika långt som Jannika Larsson kan. Hon har varit personlig tränare i sex år. Efter en utbildning vid The Academy driver hon nu företaget Fight Your Fight. Hela hennes liv har kantats av träning. Hon började med fotboll, tävlade i friidrott, 800 meter och 60 meter häck, innan hon kom in på styrketräning. På meritlistan finns bland annat ett SM-guld i Body Fitness och medverkan i TV4:s Gladiatorerna. Personligen fokuserar hon nu på triathlon.
– Mina klienter har alla olika önskemål: en del vill bygga muskler och gå ner i fettprocent, andra vill springa maraton på bättre tid än i fjol.
Exakt hur många som anlitar en personlig tränare finns det ingen statistik på, men ett exempel på att efterfrågan ökat är Friskis & Svettis som började med individuell träning för tre år sedan. I dag finns tjänsten att tillgå på ett tjugotal orter. Efterfrågan är störst i storstäderna. Enligt Magnus Strömberg, utvecklingsansvarig på träningsjätten, beror det främst på att den träningen är mer tidseffektiv.
En trend han ser är att medlemmarna oftare efterfrågar specialiserade personliga tränare som fokuserar på en sak, som tennis, löpning eller skidåkning. Tanken på Friskis & Svettis är att medlemmarna inte ska fortsätta med personlig träning för evigt.
– Vi önskar att man så småningom hittar den inre motivationen och blir självgående i sin träning.
En som studerat våra träningsvanor är Örjan Ekblom, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Han betonar att de som anlitar en personlig tränare fortfarande är en försvinnande liten andel av alla som idrottar. Även om det finns positiva effekter för många som använder sig av en personlig tränare är han skeptisk mot fenomenet.
– Utbildningsgraden varierar förfärligt. För äldre, sjuka eller otränade personer kan det innebära en risk att gå till en personlig tränare om denne inte behärskar grundläggande kunskaper i anatomi och träningslära.
Högskolan har medverkat i framtagandet av en standard så att personliga tränare ska kunna få en yrkeslegitimation. Precis som vid ett tandläkarbesök borde det vara tydligt vem som bär ansvaret för om någonting går fel, menar Örjan Ekblom och förklarar att klienter ofta har stor tilltro till hälsoråden de får från sin individuella tränare.
Jannika Larsson håller med om att kvaliteten på personlig tränare varierar stort. Men enligt henne råder det framför allt brist på vidareutbildning kring nya råd och rön.
– Att vara uppdaterad är en viktig del av jobbet. Förr trodde man till exempel att det räckte med att träna löpning för att bli snabbare, nu vet man att kroppen behöver muskler för att orka mer, säger hon efter dagens pass. På frågan vad Johan Cederbrant ska göra nu svarar han med ett matt leende.
– Jag ska sätta mig i soffan och skaka.
Hitta rätt PT
Priset per timme börjar på cirka 500 kronor men kan ligga betydligt högre. Fråga. När du söker en personlig tränare är det bra att kolla vad de har för utbildning, bredden i hur de jobbar, hur träningen ska struktureras. Hur mäts resultaten? Vart ska vi? Når vi målen? Har det hänt något? Sist men inte minst, be om referenser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.