Politisk press på bettingbolagen

SEKTOR Regulatoriska åtgärder i Norge, Finland och Storbritannien har satt press på bettingsektorn. Utvecklingen i USA är dock lovande.

Den senaste tiden har det varit stort fokus på olika regulatoriska åtgärder på bettingmarknaden i Europa. Nedan följer en genomgång av de nordiska länderna, Storbritannien och USA, samt en highlight av vårt favoritbet i sektorn.

Finland vill stärka spelmonopolet

Finland har beslutat om att inleda en utredning för att hitta mer effektiva åtgärder för att hindra utomstående aktörer på den finländska bettingmarknaden. Olika tekniska blockeringsåtgärder ska därför utredas, till exempel varningstexter, betalningsspärr eller IP-blockering. Det beslutade det finanspolitiska ministerutskottet när de godkände nya riktlinjer för en reform av lotterilagen den 8 maj.

Finland fortsätter därmed att skydda sitt monopolsystem istället för att följa trenden i övriga EU, där land efter land omreglerar och licensierar. Inte minst i Sverige 2019. Andelen utomstående aktörer på den finländska marknaden uppskattas till cirka 10 procent, men är på uppåtgående.

Andra viktiga delar i den föreslagna finländska lotterilagen är obligatorisk identifiering även till penningautomater samt möjligheten att införa spelförbud för spelaren. Införandet av obligatorisk identifiering tidigareläggs om möjligt till den 1 januari 2021 och senast till den 1 januari 2023. De allra flesta svenska bettingoperatörerna såsom Betsson, Kindred, Leovegas, MrGreen och Cherry (via Comeon) har exponering mot Finland. Samtidigt gäller förra veckans beslut en utredning med i dagsläget litet informationsunderlag och sannolikt flera år fram i tiden till åtgärd.

Stramare lagstiftning i Norge

I Norge röstade en majoritet i Stortinget för att skärpa lagstiftningen för att komma åt utländska speloperatörer genom att försöka blockera deras hemsidor, via så kallad dns-blockering. Det innebär att ett pop-up-fönster dyker upp om en norsk spelare befinner sig på en otillåten utländskt bettingsajt. En hel del utredningsarbete kvarstår och eventuella åtgärder ligger en bit fram i tiden. Även här har de svenska bettingbolagen exponering. Dns-blockering är dock en mjukare åtgärd än ip-blockering och enligt bolagen blir effekten sannolikt högst begränsad.

Leovegas flaggade för att Norge utgör mindre än 5 procent av bolagets omsättning. De andra bolagen har inte kommunicerat sin Norgeexponering, men vår uppskattning är att Betsson har störst exponering, på mellan 10 och 15 procent av omsättningen, följt av Kindred och Cherry kring 10 procent. I samband med presentationen av det första kvartalet kommenterade vd Robin Reed i norska Gaming Innovation Group (GIG) att bolaget kommer att påverkas, men inte signifikant.

Storbritannien höjer skattesatsen

Den brittiska spelmyndigheten UK Gambling Comission (UKCG) har dragit åt tumskruvarna på den brittiska marknaden. Leovegas har till exempel bötfällts med cirka 7 miljoner kronor (700 000 euro) för överträdelser. Det har sedan tidigare varit känt att Storbritannien avser höja sin skatt på online-spel från dagens 15 procent (att jämföra med föreslagen skatt i Sverige på 18 procent).

I torsdagens pressmeddelande från UKGC framgår tydligt att skatten avses höjas, men inte till vilken nivå eller tidsplan. En högre skattesats är negativt för bettingbolagen, inte minst Leovegas som har största exponering av de nordiska bettingbolagen. Efter flera förvärv utgör Storbritannien drygt en tredjedel av Leovegas totala omsättning.

Sportbok kan legaliseras i USA

Vissa marknader går dock i motsatt riktning. USA:s högsta domstol har öppnat vägen för amerikanska delstater att legalisera betting på sport (sportbok) efter att domstolen i delstaten New Jersey i förra veckan slog fast att förbudet från 1992 inte längre är giltigt. Det öppnar upp för fler delstater att följa samma väg.

Beslutet är framförallt goda nyheter för spelleverantören Kambi och affiliatebolaget Catena Media (efter USA-förvärv). Operatörerna är dock mer i händerna på eventuella landbaserade samarbetspartners och generellt kommer konkurrensen vara stenhård på det som kan bli världens största bettingmarknad om legaliseringsprocessen fortlöper. I samband med senaste kvartalsrapporten flaggade dock Kindred för att en USA kan bli aktuell under 2018.

En annan stor USA-vinnare är GIG som gynnas via sitt avtal med Hard Rock International, som förväntas lansera sin onlinesajt med GIG:s lösning de närmaste månaderna, troligen i slutet av juni. Dessutom lanserar GIG inom kort en helt egenutvecklad sportbok. Det skulle bli en flygande start för GIG om Hard Rock International även tecknade ett avtal med GIG:s sportboksplattform. Vissa formuleringar i pressreleasen går att tolka i den riktningen.

GIG är Affärsvärldens favoritval i bettingsektorn och ingår i Analys+ Småbolagsportfölj. Bolaget täcker in hela värdekedjan inom betting vilket begränsar risken. Få bolag inom bettingsektorn växer snabbare samtidigt som värderingen är attraktiv. I senaste rapporten meddelade styrelsen dessutom att de undersöker en börsnotering på Stockholmsbörsen och listbyte från Oslobörsen. Det skulle vara positivt för genomlysningen och rimligen även värderingen av aktien.

Affärsvärlden noterar även att Stenshagen Invest nu har en representant i valberedningen. Det är ett positivt tecken. Stenshagen Invest äger idag 1,7 procent av GIG och det är inte osannolikt att de ökar innehavet framöver. Stenshagen Invest äger bland annat Norwegian Bank och Protector. I Sverige äger Stenshagen Invest 1,3 procent av Dustin.

Processen i Sverige följer plan men är tidspressad

Den 5 april 2018 lämnade den svenska regeringen sitt förslag till riksdagen om ett nytt licenssystem för Sverige. Omröstning i riksdagens förväntas äga rum den 7 juni 2018, men eftersom debatten äger rum sent på eftermiddagen hinner troligen inget beslut klubbas då voteringstid är klockan 16. Mest troliga datum när förslaget klubbas blir därför 13 juni. För övrigt dagen innan premiärmatchen i fotbolls-vm i Ryssland. Fotbolls-vm är ett väldigt viktigt event för spelbolagen och reklaminvesteringarna är massiva.

Licensansökanprocessen påbörjas 1 augusti. Lotteriinspektionen förväntar sig mellan 50 och 55 licensansökningar. En mängd frågetecken kvarstår dock, som till exempel vad som menas med ”måttfull marknadsföring”, ”omsorgsplikt” och vilka bonusregler som kommer gälla. Konkurrensen på den svenska marknaden lär öka väsentligt från och med nästa år. Enligt källor till Affärsvärlden väntas flera nya aktörer söka licens, bland annat bolag från Israel och Storbritannien.

Summerat så kan vi konstatera att den politiska risken inom bettingsektorn är högst reell och påverkar aktierna i hög utsträckning kortsiktigt. En reglerad marknad är svårare för bolagen att operera i lönsamhetsmässigt, även om spelbolagen själva ibland hävdar motsatsen.

Den brittiska spelmyndighetens agerande kommer inte tillhöra ovanligheterna framöver, det vill säga att efter några års licensiering med hög kanalisering (spel via reglerade operatörer) så kan och kommer skattesatser och regler skärpas ytterligare. Jämförelsen med sprit- och tobaksskatter är relevant.

Strukturellt finns dock mycket tillväxt kvar i sektorn, via övergången från offline till online. Men branschen har kommit en bra bit på vägen och värderingsmultiplarna kan möjligen kylas av framöver då en majoritet av intäkterna kommer från reglerade marknader.

Tisdag 22 maj väntar kapitalmarknadsdag i kasinoleverantören Netent följt Mr Green & Co på onsdagen, där bland annat nya finansiella mål utlovats.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.