Kommentar Aktieråd
28 köpvärda aktier i april

Månadens köpråd
Under april köpstämplade vi på Affärsvärlden hela 28 aktier och utfärdade även tre säljråd. Aktier i allt från stora OMXS30-bolag, till bolag med bara några hundra miljoner kronor i börsvärde.
Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.
Volati (120 kr)
De senaste årens lågkonjunktur har avslöjat brister hos industrigruppen Volati. Aktien har gått mycket sämre än de stora serieförvärvarna och värderas till omkring 14 gånger årets väntade rörelseresultat. Kanske är dock värderingsgapet mot andra serieförvärvare väl stort. Vi köpstämplade aktien.
OssDsign (13 kr)
Medicinteknikbolaget som säljer lösningar för benersättning vid ryggradsoperationer. Bolaget uppvisar stark tillväxt, har en hög bruttomarginal och USA som största marknad. Investerare som gillar snabbväxande medicinteknikbolag och inte räds risknivån och enproduktsberoendet kan överväga en post.
Boliden (302 kr)
Metallpriserna föll i april men inte närheten lika mycket som gruvjättens aktie. Vi räknade om vårt riktvärde för Boliden med de nya metallpriserna och landade i att höja rådet på aktien till köp. Boliden har efter en lång period med tunga investeringar börjat komma i mål med sina projekt, och har nyligen presenterat ett antal nya projekt att investera i.
C-Rad (30,50 kr)
Medicinteknikbolag som utvecklar och säljer positioneringsutrustning som används vid strålbehandling av cancer. Orderingången var svag under 2024 men samtidigt har bolaget en stor orderbok och urstark balansräkning. Aktien värderas samtidigt lägre än på länge och vi valde att höja rådet till köp.
Arbona (3,30 kr)
Ett investeringsbolag som äger tillgångar för ungefär 2 miljarder kronor. Merparten av detta avser en portfölj börsnoterade aktier där Eastnine och Attendo är några större innehav. Men nu byter bolaget inriktning och planerar försäljningar i den noterade portföljen för att i stället bygga upp serieförvärvare inom bearbetningsindustri och transportteknik. Ett vågat drag, men som troligen kan ge minskad rabatt i aktien på sikt.
Prevas (98,24 kr)
Efter några starka år backade IT-konsultens lönsamhet under 2024 på grund av ett dåligt tajmat förvärv i Finland. Bolaget har dock visat god förmåga att göra nödvändiga förändringar och förbättra marginalerna i verksamheten. Prevas värderas lägre än konkurrenterna och har en lockande uppsida.
Storbankerna
Vi ställde oss frågande till att storbankerna rasade så kraftigt i april trots att de borde gå relativt oskadda genom Trumps tullkrig. Slutsatsen blev att vi köpstämplade samtliga fyra storbanker (SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea).
Bredband2 (2,25 kr)
Vi ser bredbandsoperatören som ett konjunkturstabilt alternativ med fina kassaflöden och stark balansräkning. Bolaget fortsätter konsolidera fibermarknaden och har en blygsam värdering, cirka 9 gånger årets väntade rörelseresultat (EV/Ebita).
Karnov Group (90,70 kr)
Karnov erbjuder främst digitala informationstjänster inom juridik, skatt och redovisning. Påverkan från tullar borde vara mycket liten för bolaget som har alla intäkter i Europa och från databaser som är en del av kundernas dagliga verksamhet. Aktien är inte billig men lyckas Karnov fortsätta stärka marginalerna i den sydeuropeiska verksamhet som förvärvades 2022 bör aktien kunna gå bra.
Berner Industrier (52 kr)
Teknikhandelskoncernen Berner Industrier verkar snegla på de större serieförvärvarna och har under de senaste åren arbetat med att decentralisera organisationen. Nu slår Berner till med sitt första förvärv sedan 2021. Aktien värderas långt lägre än andra serieförvärvare och om bolaget får upp förvärvstempot borde värderingen kunna stiga något.
Bostadsbolagen
Vi förstod inte varför bostadsbolagen på börsen gått så dåligt i börskraschen trots att de svenska räntorna fallit tillbaka. Vi höjde våra råd för ett antal bolag i sektorn där Heba, John Mattson och Klarabo fick köpråd.
Epiroc (193,60 kr)
Epiroc är ett riktigt kvalitetsbolag med för verkstadssektorn exceptionell lönsamhet och samtidigt god tillväxt. Historiken imponerar men bolaget är även välpositionerat för att gynnas av elektrifieringstrenden framöver. Den tidigare höga värderingen har kommit ned till omkring 16 gånger rörelseresultatet.
Devyser Diagnostics (102,40 kr)
Diagnostikbolaget Devyser säljer kit för genetiska tester och har uppvisat stark tillväxt de senaste åren. Risknivån är hög men bolaget börjar närma sig positiva resultat och balansräkningen är stark.
Humble Group (8,18 kr)
Humble Group tillverkar och säljer snabbrörliga konsumentvaror. Godis med låg sockerhalt, proteinpulver och tandborstar utan plast är några viktiga kategorier. Aktien värderas lågt till omkring 9 gånger rörelseresultatet. Men bolaget ska ännu inte placeras i samma värderingsfack som exempelvis Cloetta eller Orkla, anser vi. Troligen är produkterna mer konjunkturkänsliga. En hög skuldsättning och svagt kassaflöde ligger också i den negativa vågskålen.
Pricer (6 kr)
Marknaden för digitala prisetiketter växer fort. Pricer har uppvisat fin tillväxt över tid, men samtidigt tappat marknadsandelar till konkurrenten Vusion Group. En viktig värdedrivare framöver är att Pricer kan upprätthålla bruttomarginalen och lönsamheten. Lyckas bolaget med det är nog aktien för billig kring 6 gånger rörelseresultatet.
Sdiptech (222,20 kr)
Sdiptech är en förvärvsintensiv teknikkoncern med fokus på infrastruktur. Bolaget har hög belåning och tampats med iskall byggsektor under en tid. Samtidigt är värderingen på flerårslägsta och vi undrar om inte aktien tagit oförtjänt mycket stryk. Rabatten är idag ovanligt stor jämfört med andra serieförvärvare.
Duni (97 kr)
Duni har kämpat med svag efterfrågan hos europeiska konsumenter – men efter sex raka kvartal med negativ tillväxt vände trenden i början av 2025. Det finns jobb kvar att göra med lönsamheten men värderingen kan vara låg nog för att aktien ska vara köpvärd.
Yara International (339,30 kr)
Yara International är en av världens största producenter av kvävebaserat konstgödsel. Branschen är cyklisk och kännetecknas av hög kapitalbindning. Yara har historiskt genererat en god avkastning jämfört med konkurrenterna. Efter ett par svaga år ser bolaget nu ut att vara på väg mot ett lönsammare läge.
Ework (148 kr)
Ework är en konsultmäklare med affärsidén att erbjuda en digital marknadsplats som parar ihop konsulter som söker uppdrag med företag som letar kompetens, framför allt inom IT. Bolaget har misslyckats rejält med att leverera på sina offensiva mål, vilket sänkt förtroendet. Bolaget fokuserar dock alltmer på lönsamhet och marginalerna på en lite bättre marknad stiger marginellt så är värderingen överkomlig, cirka 12 gånger årets väntade rörelseresultat.
Betsson (174 kr)
Speloperatören Betsson och VD Pontus Lindwall fortsätter navigera skickligt på spelmarknaden. Tillväxten imponerar och andelen reglerade intäkter stiger samtidigt som balansräkningen är i bra skick. Bolagets exponering mot Turkiet är den stora risken, men det syns också i värderingen kring 7 gånger rörelseresultatet.
Evolution (665 kr)
Livecasinojätten bjöd på rekordusla siffror i första kvartalet. Tillväxten bromsade in till bara 4% samtidigt som rörelseresultatet för första gången backade jämfört med samma kvartal i fjol. Europeiska reglerare verkar tvinga Evolution till allt hårdare åtgärder för att säkerställa att bolagets produkter bara finns tillgängliga hos lokalt licensierade operatörer. Bolaget tror dock på ett bättre andra halvår och behöll tidigare prognos om 66-68% Ebitda-marginal. Aktien värderas nu till under 10 gånger rörelseresultatet, men osäkerheten är alltjämt mycket hög.
Nederman (170,40 kr)
Nederman säljer ventilation för olika typer av industriverksamheter. Det skakiga politiska och ekonomiska världsläget kan hämma nya fabriksinvesteringar på kort sikt. Nedermans projektbaserade verksamhet har det tufft, men övriga affärsområde står sig hittills stabila. Värderingen är i underkant av det normala och även om vi kanske inte ser någon snabb uppvärdering, ser förutsättningarna tillräckligt bra ut för ett köpråd.
Ependion (116 kr)
Den industriella IT-tillverkaren Ependions rapport för det första kvartalet var svagare än väntat. I närtid är marknadsutsikterna något osäkra men under ytan finns tecken som möjligen tyder på förbättringar framöver. Den centrala värdedrivaren framöver blir att stärka marginalerna inom Beijer Electronics och det blir viktigt att trenden åter börjar vända upp under året.
Månadens säljråd
I april har vi utfärdat säljråd för tre aktier.
Scandinavian Astor Group (26,70 kr)
Scandinavian Astor kom till börsen som en mikrobolag i början av 2023 via ett omvänt förvärv. Målet är att i rekordfart förvärva ihop en miljardkoncern av små försvarsbolag. Men för att aktien ens ska bli en okej investering krävs det fortsatt hög värdering samtidigt som flera lyckosamma förvärv görs. Troligen kommer också konkurrensen om förvärv att öka framöver.
Sveafastigheter (33 kr)
När vi synade bostadsbolagen pekade vi ut Sveafastigheter som en aktie att fortsatt hålla sig undan. De redovisade siffrorna är klart sämre än bolagets egenbedömda intjäningsförmåga vilket reser frågan om bolaget varit skönmålat inför avknoppningen från SBB. Sådana tendenser gick att ana redan vid noteringen.
Cinis Fertilizer (1,736 kr)
Gödselstartupen Cinis har dragits med produktions- och kvalitetsproblem sedan bolagets fabrik utanför Örnsköldsvik startades förra sommaren. Att ens få ordning på produktionsvolymer och kvalitet till en grad där kassaflödet över tid blir positivt är uppenbarligen en stor utmaning. Att bolaget sedan dessutom ska lyckas få till lönsamhet högre än bolagets egna mål, vilket krävs för att kunna bära bolagets skulder, är än mer avlägset. I samband med att bolaget annonserade en räddningsemission som fick aktien att rasa valde att återigen förnya vårt säljråd för Cinis.
Månadens bud
Under april inkom två bud som vi har kommenterat. Budkursen anges inom parentes.
Readly (27,50 kr)
Bonnier presenterade ett bud med nära 90% premie för Readly som säljer en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Bonnier är sedan tidigare huvudägare i Readly efter två bud under 2022-2023. Denna tredje gång ser dock uppköpet ut att bli verklighet. Sammantaget blev dock bolagets börsresa ingen höjdare. Om man tecknade aktier vid noteringen och accepterar det tredje budet från Bonnier så blev avkastningen -53%.
Biotage (145 kr)
Amerikanska riskkapitalbolaget KKR som indirekt är största ägare i Biotage lägger ett bud värt 145 kronor per aktie motsvarande en premie på drygt 60%. Budet kommer efter att Biotage-aktien utvecklats svagt och var ner hela 44% från årsskiftet inför budet. Med tanke på att både näst största (Carnegie Fonder) och tredje största ägare (SEB) har accepterat budet så talar mycket också för att det kommer gå igenom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser